Izbornik

Svjetski dan prevencije suicida

Svjetski dan prevencije suicida

suicidU organizaciji Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Zagreb, u povodu Svjetskog dana prevencije suicida 10. rujna 2015. održan je Okrugli stol pod nazivom “Suicidalno ponašanje djece i mladih: dati pažnju, shvatiti ozbiljno i spasiti život”. Na okruglom stolu je upozoreno kako je prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije suicid treći uzrok smrti u djece i mladih.
S obzirom na tragični ishod i posljedice koje takvo ponašanje djece i mladih ima, prevencija samoubojstava predstavlja javnozdravstveni prioritet. Upravo je zbog toga izuzetno važno povećanje kompetentnosti stručnjaka koji rade s djecom i mladima u ranom prepoznavanju rizika suicidalnog ponašanja.
Na stručnom skupu sudjelovali su specijalisti i specijalizanti dječje i adolescentne psihijatrije i liječnici drugih specijalnosti, psiholozi, socijalni pedagozi, pedagozi, socijalni radnici, nastavnici i drugi stručnjaci koji su pokazali interes za ovu temu. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu izlaganja stručnjaka na okruglom stolu pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić.