Izbornik

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga

svjetskidanprotivIz godine u godinu sve više organizacija i institucija u svijetu, a tako i u Hrvatskoj, različitim se aktivnostima pridružuje obilježavanju 19. studenoga, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje “nulte tolerancije” spram svake vrste nasilja nad djecom.

Tim povodom pravobraniteljica za djecu svake godine poziva da se što veći napori usmjere na djelotvorno sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja djece. Tome se znatno može pridonijeti i putem odgoja za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, zatim, putem osnaživanja djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju te putem otvaranja široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje na prevenciji nasilja potrebno je što više uključivati i samu djecu i mlade, koji mnogim svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women’s World Summit Foundation – WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja. Kao podlogu za aktivnosti prevencije nasilja stručnjaci okupljeni u WWSF-u izradili su sveobuhvatni priručnik čije je važno polazište UN-ova studija o nasilju nad djecom u svijetu. Ti su dokumenti vrijedan izvor informacija te poticaj i usmjerenje za brojne aktivnosti na osnaživanju djece i osvještavanju odraslih o potrebi sprečavanja svakog nasilja nad djecom. Stoga će priručnik dobro doći svim nastavnicima i drugim stručnjacima te aktivistima koji rade neposredno s djecom.

Želeći proširiti i poduprijeti aktivnosti na području preventivnog djelovanja, WWSF preporučuje da se obilježavanje 19. studenoga proširi i organizira kao međunarodna akcija “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”, koja ove godine traje od 1. do 19. studenoga. Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske tome se pridružio organiziranjem stručne rasprave na otoku Rabu pod naslovom “Jednake mogućnosti za djecu na otocima”, 6. i 7. studenoga 2012. Taj je skup okupio veliki broj djece i stručnjaka koji rade s djecom i predstavnike relevantnih institucija i tijela, rasvijetlio je niz poteškoća i specifičnih potreba djece na otocima, ali i pokazao snage i potencijale za rješavanje problema te uputio na nužne korake kako bi se poboljšala zaštita prava i kvaliteta života djece na otocima.

Podsjećamo da Ured pravobraniteljice za djecu surađuje s WWSF-om od 2007., od kada sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece, a za svoje aktivnosti u 2008. godini osvojio je prvu nagradu WWSF-a. Novčani iznos nagrade darovao je tada učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, pozvavši ih da se svojim znanjem i talentom i sami uključe u promicanje prevencije nasilja nad djecom. Tako su, na poziv pravobraniteljice, učenici 2009. godine uz Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece oblikovali seriju izvrsnih plakata, koji istodobno i opominju, ali i odašilju poruke nade. Svi ovi radovi dostupni su u katalogu objavljenom na internetskoj stranici pravobraniteljice za djecu.