Izbornik

Svjetski dan Roma 8. travnja

Svjetski dan Roma 8. travnja

romska_zasrtavaRazličitim manifestacijama u Hrvatskoj i u cijelom svijetu obilježava se 8. travnja, Svjetski dan Roma. Tim povodom organiziraju se različiti programi kojima se predstavljaju jezik i kultura Roma, kao i brojne prigode u kojima se nastoji u javnosti podići razina svijesti o važnosti integriranja Roma u društvo. Osobito su važna nastojanja usmjerena na zaštitu prava djece pripadnika romske zajednice, kako bi im se osigurala dostupnost odgoja i obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite te svih ostalih prava.

U Hrvatskoj se organiziraju svečanosti, stručni skupovi s tematikom ostvarivanja prava Roma, a posebno nastojanja da se obrazovanjem poboljšaju njihove životne šanse. Predstavljaju se različiti projekti kojima je cilj poboljšati kvalitetu života i uključenost Roma u društvo.  

Prema riječima potpredsjednica Komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, ključno za dokidanje društvene isključenosti Roma jest osigurati da sva romska djeca završe osnovnu školu, a to je odgovornost država. U Hrvatskoj je također izražen problem napuštanja redovnog školovanja romske djece, osobito djevojčica. O tom problemu vrijedne informacije donosi publikacija “Istraživanje rodne dimenzije uzroka odustajanja romske djece od obveznog školovanja”. Rezultati istraživanja za Hrvatsku mogu se pročitati ovdje

Podsjećamo da Republika Hrvatska od 1. srpnja 2012. do 30. lipnja 2013. godine preuzima jednogodišnje predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma 2005.-2015.