Izbornik

Svjetski dan Roma obilježen u Hrvatskome saboru

Svjetski dan Roma obilježen u Hrvatskome saboru

Romi.SaborU Hrvatskome saboru  je 8. travnja svečano obilježen Svjetski dan Roma, koji su tom prilikom svim Romima i Romkinjama u Hrvatskoj čestitali predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović. Nazočnima se obratio i zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Veljko Kajtazi te predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer. Svečanosti je nazočila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

 

Svjetski dan Roma obilježava se u spomen na 8. travnja 1971. kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma. Na tom je kongresu prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek, a taj je naziv službeno zamijenio brojne dotadašnje nazive za pripadnike romskoga naroda.

Službenim jezikom Roma proglašen je romani chib, službenom himnom stara romska pjesma “Gyelem, gyelem” (“Idem, idem”), a donesena je i odluka o romskoj zastavi u zelenoj i plavoj boji, koje simboliziraju zemlju i nebo, s velikim crvenim kotačem u sredini, simbolom romskih putovanja.

Više o tome pročitajte ovdje.