Izbornik

Svjetski dan stanovništva posvećen problemu maloljetničke trudnoće

Svjetski dan stanovništva posvećen problemu maloljetničke trudnoće

Adolescentska vezaSvjetski dan stanovništva, koji se obilježava 11. srpnja, ove je godine posvećen maloljetničkoj trudnoći “u nadi da će jednom biti stvoren svijet u kojemu će svaka trudnoća biti željena, svaki porod siguran, a potencijal svake mlade osobe realiziran”, priopćili su Ujedinjeni narodi.

 

Svjetski dan stanovništva obilježava se 11. srpnja, jer je tog mjeseca 1987. svjetska populacija dosegnula broj od pet milijarda ljudi, a inicijativu je 1989. pokrenulo Upravno vijeće Ujedinjenih naroda. U povodu obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana stanovništva, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon uputio je poruku u kojoj je istaknuo:

“Kada posvetimo pozornost i sredstva obrazovanju, zdravlju i dobrobiti adolescentica, one će postati čak i veća sila u pokretanju pozitivnih promjena u društvu, što će imati učinak na nove generacije. Na ovaj Svjetski dan stanovništva obećajmo potporu adolescenticama kako bi realizirale svoj potencijal i pridonijele našoj zajedničkoj budućnosti”.

Oko 16 milijuna tinejdžerica mlađih od 18 godina rađa svake godine, a još 3,2 milijuna podvrgava se opasnim abortusima. Čak 90 posto, trudnih adolescentica u zemljama u razvoju su u braku. Međutim, za previše tih djevojaka trudnoća ne dolazi kao informirani izbor nego je često posljedica diskriminacije, kršenja prava, neodgovarajućeg obrazovanja ili prisile na spolne odnose. Maloljetnička trudnoća je zdravstveno pitanje i pitanje ljudskih prava, navodi UN.

“Na ovaj Svjetski dan stanovništva podižemo svijest o pitanju maloljetničke trudnoće u nadi da ćemo stvoriti svijet u kojemu će svaka trudnoća biti željena, svaki porod siguran, a potencijal svake mlade osobe realiziran.” (Hina)