Izbornik

Tematska sjednica saborskog odbora o međudržavnim posvojenjima

Tematska sjednica saborskog odbora o međudržavnim posvojenjima

Pravobraniteljica za djecu sudjelovala je 25. siječnja 2023. na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora posvećenoj međudržavnom posvojenju.

U svjetlu događanja oko osmero hrvatskih državljana zadržanih u Zambiji zbog sumnje na moguću trgovinu djecom, otvorilo se niz pitanja koja ukazuju na pravne praznine vezane za postupak posvajanja djece iz inozemstva. Na tematskoj se sjednici nakon uvodnih obraćanja prof. dr. sc. Dubravke Hrabar koja je dala pregled pravnog aspekta međudržavnih posvojenja, prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander koja je govorila o prepoznavanju najboljeg interesa posvojene djece, međunarodne stručnjakinje za socijalne politike Dijane Topčić Rozenberg, koja je govorila iskustvima civilnog društva u postupcima međudržavnih posvojenja te zastupnika u Europskom parlamentu Ladislava Ilčića, koji je predstavio iskustva europskih država i prijedlog rezolucije o međudržavnom posvojenju, povela aktivna rasprava u kojoj su sudjelovali članovi Odbora i zastupnika u Hrvatskom saboru, predstavnici tijela državne uprave, sudske vlasti, akademske zajednice, civilnog društva te pravobraniteljskih institucija.

Pravobraniteljica je u svom izlaganju naglasila zabrinutost zbog pravnih praznina koje su uočene kod međudržavnih posvojenja djece iz država koje nisu stranke Haške Konvencije. Istaknula je potrebu boljeg uređenja postupka posvojenja djece iz država koje nisu potpisnice Haške Konvencije, pri čemu je potrebno štititi najbolji interes djece te nadzirati zakonitost postupka. Naglasila je važnost osiguranja provjere uvjeta na strani posvojitelja, osiguranja priznavanje stranih sudskih odluka o posvojenju, uz provjeru autentičnosti istih. Predložila je da takve postupke provode obiteljski sudovi te da informaciju o zasnivanju međudržavnog posvojenja obavezno proslijede nadležnom Ministarstvu i tijelima socijalne skrbi.

U odnosu na pitanje legalnosti nekih od provedenih postupaka međudržavnog posvojenja djece iz DR Kongo, pravobraniteljica je naglasila kako je svaku sumnju na nezakonite radnje potrebno istražiti. Pri tome je apelirala kako je važno da se u tim postupcima posveti posebna pažnja već posvojenoj djeci. Ujedno je istaknula kako ima neposredna saznanja da je aktualna situacija kod te djece i njihovih roditelja izazvala osjećaj nemira, nesigurnosti i neizvjesnosti, te je tražila da im se osigura podrška.

Na sjednici je, uz pravobraniteljicu bila i njezina savjetnica Lidija Petrović. Više o ovoj tematskoj sjednici pročitajte ovdje.