Izbornik

Tematska sjednica saborskog odbora o stanju u sportskim savezima

Tematska sjednica saborskog odbora o stanju u sportskim savezima

Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora održao je 7. srpnja 2022. tematsku sjednicu o stanju u sportskim savezima, ali i o ostalim problemima vezanim uz odnos nacionalnih sportskih saveza prema onima na lokalnoj razini te prema sportskim klubovima i udrugama kao i negativnom utjecaju osobnih i financijskih sukoba u savezima na mlade sportaše. Razloge za sazivanje tematske sjednice objasnila je predsjednica Odbora Vesna Vučemilović. Budući da se očekuje donošenje novog Zakona o sportu, na sjednici su razmijenjena i mišljenja i prijedlozi o mogućim poboljšanjima toga zakonskog okvira.

Uz članove Odbora, na sjednici su sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma – Uprave za sport, Ministarstva pravosuđa i uprave, pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, krovnih sportskih organizacija, sportskih saveza i sportskih klubova, a sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sa savjetnicom. Svi sudionici istaknuli su ključne probleme koji se odnose na nedostatnu infrastrukturu i planove za gradnju objekata, manjak sredstva namijenjenih sportu i potrebu za plaćenim trenerima.

Pravobraniteljica za djecu istaknula je važnost razgovora o ovoj temi i naglasila važnost bavljenja sportom za djecu. Ukazala je na zabrinjavajući broj fizički neaktivne djece, te na potrebu promišljanja na koji način potaknuti i motivirati djecu za sportske aktivnost. Također je istaknula problem nedostupnosti sporta svoj djeci pod jednakim uvjetima. Sport treba biti dostupan svakom djetetu, bez obzira na financijske mogućnosti roditelja i na sredinu u kojoj djeca žive, a također djeca u sportu moraju biti zaštićena od svih oblika nasilja, istaknula je.

Također je izvijestila o pritužbama s kojima se njezinome Uredu često obraćaju i roditelji, i sportski djelatnici, odnosno klubovi, upozoravajući na međusobne konflikte. Upozorila je kako konflikti odraslih, bilo roditelja i kluba, ili djelatnika kluba i saveza, negativno utječu na djecu i njihova prava. Istaknula je da djeca i sport trebaju biti povezani, te da nasilje i sport ne idu zajedno.

Više o izlaganjima na tematskoj sjednici možete pročitati ovdje.