Izbornik

Tirana: Konferencija o zaštiti djece od nasilja

Tirana: Konferencija o zaštiti djece od nasilja

Children South East Europe370U Tirani je 12. i 13. studenoga 2013., u organizaciji UNICEF-a, Vlade Republike Albanije i Delegacije EU u Albaniji, održana regionalna konferencija “Zaštititi djecu od nasilja osnaživanjem sustava za zaštitu djeteta – europski prioritet” (Strengthening Child Protection Systems to Protect Children From Violence – A European Priority), kao nastavak projekta Europske unije i UNICEF-a “Zaštita djece od nasilja u jugoistočnoj Europi: EU-UNICEF”. Na poziv UNICEF-ovog ureda u Hrvatskoj, na konferenciji su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Sanja Vladović.

 

Predstavnici UNICEF-a iz brojnih zemalja, stručnjaci u području dječjih prava i zaštite djece, predstavnici vlada, parlamenata, nezavisnih institucija i tijela te organizacija civilnog društva, govorili su o nasilju nad djecom kao globalnom i regionalnom problemu čije rješavanje treba biti europski prioritet, o stajalištima Vijeća Europe, izgradnji holističkog i preventivnog sustava za zaštitu djece te stvaranju funkcionalnog odgovora na ugroženost djece od nasilja na lokalnoj razini, ističući kako je važno da „nevidljiva“ djeca postanu vidljiva kako bi se zaustavilo nasilje.

U tri radionice sudionici su raspravljali o inovativnim praksama usmjerenim zaštiti djece od nasilja. Maja Gabelica Šupljika sudjelovala je na radionici o sudjelovanju parlamenta u jačanja odgovora na nasilje nad djecom te je govorila o tome na koji se način ostvaruje suradnja pravobraniteljstva za djecu u Hrvatskoj s Hrvatskim saborom i saborskim odborima te o ulozi, snazi i mogućnostima parlamentarne aktivnosti u odnosu na djecu. Sanja Vladović sudjelovala je na radionici o reformi formalnih sustava. U sklopu teme o pravosuđu koje treba biti podrška djeci žrtvama nasilja i teme o jačanju svjesnosti i promjenama osobnih i društvenih stavova i praksi u odnosu na nasilna ponašanja prema djeci, predstavljena su različita iskustva i stajališta vezana uz jugoistočnu regiju Europe, ali i Europu u cjelini.

Raspravljalo se o tome gdje smo sada i što smo do sada napravili i naučili u radu i nastojanju kako bi se poboljšao sustav zaštite djece kao odgovora na nasilje nad djecom. Tema rasprave bila je i koliko je tome pridonijelo partnerstvo između civilnog sektora i države, koje je procijenjeno kao mehanizam koji potiče kritički dijalog i nacionalno suglasje o ovom važnom pitanju. Posebice se prezentirala situacija u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Turskoj – zemljama sudionicama projekta Zaštita djece od nasilja u jugoistočnoj Europi.