Izbornik

Treći Fakultativni protokol stupa na snagu u travnju 2014.

Treći Fakultativni protokol stupa na snagu u travnju 2014.

Participacija-RukeFakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbi stupit će na snagu u travnju ove godine. Naime, upravo je prikupljeno ukupno deset ratifikacija ovoga protokola, što je bio uvjet za njegovu primjenu. Tako će napokon djeca imati pravo obraćanja Odboru za prava djeteta UN-a u zaštiti svojih prava, ukoliko tu zaštitu nisu uspjela ostvariti unutar nacionalnih sustava.

 

Podsjećamo da je Republika Hrvatska u New Yorku 27. prosinca 2013. potpisala Fakultativni protokol uz Konvenciju o pravima djeteta o postupku povodom pritužbi, a dosad je to učinilo ukupno 45 država, ali većina ga još nije ratificirala. Nakon što je 14. siječnja 2014. Costa Rica ratificirala protokol, kao deseta u nizu zemalja koje su to već učinile, (prethodno su ga ratificirale Albanija, Bolivija, Gabon, Njemačka, Crna Gora, Portugal, Slovačka, Španjolska i Tajland) protokol će službeno stupiti na snagu tri mjeseca nakon ove ratifikacije. To znači da će nakon 14. travnja 2014. postojati mogućnost obraćanja Odboru za prava djeteta UN-a za kršenja prava djece iz Konvencije o pravima djeteta i/ili njezina prva dva protokola, do kojih je došlo nakon stupanja na snagu ovog protokola u odnosu na one države koje su ga ratificirale.

Nadamo da će i Republika Hrvatska ubrzo ratificirati novi protokol, u cilju učinkovite implementacije Konvencije o pravima djeteta, o čemu je pravobraniteljica za djecu obavijestila Ministarstvo socijalne politike i mladih te Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Detaljnije informacije o ovom događaju važnom za prava djece dostupne su na linkovima

http://bit.ly/1kA9TRJ  i http://www.eurochild.org/fileadmin/Projects/Other/OP3CRCmediaguidefornationalNGOs.pdf.