Izbornik

Tribina o kriminalitetu maloljetnika

Tribina o kriminalitetu maloljetnika

 

DelinkvencijaZa stručnjake i znanstvenike koji se bave kriminalitetom maloljetnika, u Zagrebu je 10. srpnja 2012. održana javna tribina “Kriminalitet maloljetnika: kuda idemo?”, koju je organizirala Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade.

 

Na tribini je prof.  dr. sc. Irma Kovčo s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta održala izlaganje “Dinamika i struktura delinkvencije mladih u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1997. do 2011.”. Predstavila je rezultate međunarodnih i nacionalnih istraživanja vezana za pojavu kriminaliteta odraslih osoba i mladih te nove trendove u strukturi i pojavnosti. Istaknula je rezultate koji ukazuju na povećanje recidivizma mladih, što bi trebalo biti polazište za preispitivanje uzorka takve situacije, posebice s naglaskom na utvrđivanje učinkovitosti i opravdanosti sankcija izrečenih mladima.

Drugo izlaganje održala je dr. Marina Thode, državna odvjetnica iz Sjeverne Rajne i Vestfalije (Njemačka), voditeljica IPA projekta Potpora reformi kaznenog postupka. Pod naslovom “Maloljetnička delinkvencija: Kuda idemo u Njemačkoj?”, govorila je o pravnim okvirima i maloljetničkom sudovanju u Njemačkoj te podršci drugih službi koje se uključuju u postupanje prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela. Iznijela i statističke podatke o maloljetničkim kriminalitetu i izrečenim sankcijama te primijenjenim drugim mjerama koje su uslijedile kao reakcija države na kriminalitet mladih.

Skup je pratila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sa svojom savjetnicom Sanjom Vladović.