Izbornik

Tribina o ovisnosti mladih o kockanju

Tribina o ovisnosti mladih o kockanju

ovisnost-resetkeGrad Solin i Zajednica žena Katarina Zrinski županije Splitsko-dalmatinske organizirali su 28. studenoga 2014. tribinu u hotelu “President” u Solinu o temi “Kockanje mladih kao ovisnost”.

Na tribini je uvodničar bio doc. dr. sc. Neven Ricijaš s Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je ukazao na zabrinjavajuće statističke podatke o broju mladih koji kockaju proizišle iz istraživanja koje je provedeno na uzorku od 2702 maloljetnika u sedam većih hrvatskih gradova. Istraživanje je pokazalo kako se 81,6% maloljetnika kockalo barem jednom u životu, a njih 36% kocka redovito.

U drugom dijelu tribine sudjelovale su djelatnice Crvenog križa Split sociologinja Silvana Nikolić Perasović i dr. med. Zdenka Rogošić, koje su prikazale terapeutski rad s mladim ovisnicima o kockanju, zatim je voditelj Službe za mentalno zdravlje i izvanbolničko liječenje ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo psihijatar Željko Ključević govorio o preventivnim programima i aktivnostima svoje službe.

O svome osobnom iskustvu kockanja svjedočili su Josip i Matko, mladići koji se od ovisnosti o kockanju liječe u Zajednici “Cenacolo” u Ugljanima. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu tribinu je pratila savjetnica Ana Babić.