Izbornik

Tribina o podršci udomiteljstvu djece u Primorsko-goranskoj županiji

Tribina o podršci udomiteljstvu djece u Primorsko-goranskoj županiji

Povodom Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja 2024. u Crikvenici je održana tribina o podršci udomiteljstvu djece u Primorsko-goranskoj županiji.

Tribinu je organizirao Centar za pružanje usluga Izvor Selce, a uz predstavnike Centra, ravnatelja Nikice Sečena i Hane Rižovski Delogu, na tribini su sudjelovali i Claudia Juranić Klarić, predsjednica Udruge Damdom – udruge udomitelja djece Primorsko-goranske županije, Ivana Car, socijalna radnica iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područni ured Rijeka i župnik Vjekoslav Đapić.

Na tribini je predstavljen postupak kako postati udomitelj, što sve čini udomiteljsku skrb te kakvu podršku udomitelji mogu ostvariti na području Primorsko-goranske županije. Govorilo se i o načelu najboljeg interesa djece, posebno djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Na tribini se također govorilo i o razlici između udomiteljstva i posvojenja, važnosti održavanja osobnih odnosa s biološkim obiteljima, kao i o brojnim izazovima s kojima se udomitelji susreću.

Tribinu su pratile savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Danijela Žagar, koja se prisutnima obratila pozdravnim riječima, podsjećajući da je ostvarenje prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iznimno važno područje rada Ureda, kao i važnosti obiteljskog oblika skrbi.