Izbornik

Tribina “Svijet dostojan djece” uz Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Tribina “Svijet dostojan djece” uz Međunarodni dan djece žrtava nasilja

mup2 6 2016

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 2. lipnja 2016. održana je tribina “Svijet dostojan djece”, kao edukativno–preventivni program posvećen Međunarodnom danu djece žrtava nasilja i agresije. Na tribini se govorilo o važnosti poštovanja dječjih prava te važnosti ulaganja zajedničkih napora u borbi protiv svih oblika nasilja nad djecom, a među govornicima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Izlaganja su održali i predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić, zamjenik ravnateljice i voditelj tima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba Domagoj Štimac, ravnatelj drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Ivica Buljan, profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivana Zagorac, član Udruge mladih Status: M Mislav Mihael Mandir te policijska službenica Ravnateljstva policije Anita Matijević. Na tribini je naglasak bio na nasilju na društvenim mrežama koji je sve učestaliji oblik nasilja. Tom je prilikom prikazan isječak iz filma “Živim život bez nasilja” koji je dio projekta Ministarstva unutarnjih poslova i Ujedinjenih naroda u RH.
Sljedećeg dana, 3. lipnja, u HNK je održan još jedan umjetničko-edukativni preventivni program pod naslovom “Svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta”. Kroz formu umjetničkog dramsko-scenskog i glazbeno-plesnog izričaja djeci je ukazano na važnost sprečavanja svih oblika nasilja te razvijanja kulture dijaloga, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Taj program ujedno predstavlja edukativnu intervenciju osnaživanja djece u razvoju samozaštitnog ponašanja, kako ne bi postala žrtvom nasilja. Program je pratila brojna publika kojoj se pridružila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.
Ove je sadržaje, uoči Međunarodnog dana djece žrtava nasilja i agresije, organiziralo Ravnateljstvo policije i Policijska uprava zagrebačka te Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i partnerima Gradskim kazalištem Žar-ptica, Zagrebačkim mažoretkinjama i dječjim zborom Osnovne škole Izidora Kršnjavoga. Podršku ovom projektu pružili su i Akademija dramske umjetnosti i Muzička akademija u Zagrebu te Hrvatsko društvo skladatelja.

Inicijativu za obilježavanje Međunarodnog dana djece žrtava nasilja i agresije, koji se obilježava 4. lipnja u zemljama diljem svijeta, potaknuli su Ujedinjeni narodi. Naglasak je na važnosti zaštite prava djece i neophodnost zajedničkog angažmana u borbi protiv svih oblika agresije nad djecom. (Foto: www.mup.hr)