Izbornik

Tribina u Makarskoj “Škola, mjesto po mjeri učenika”

Tribina u Makarskoj “Škola, mjesto po mjeri učenika”

makarskaU povodu obilježavanja dana Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj 30. travnja 2014., kao središnji događaj među brojnim aktivnostima održana je tribina “Škola, mjesto po mjeri učenika”‘. Na tribini su se učenici kritički osvrnuli na svoju školu te su, uz pomoć gostiju, pokušali odgovoriti na pitanja: Volim li ići u školu i jesam li njome zadovoljan/a? Mogu li u školi naučiti kvalitetno komunicirati i surađivati s drugima? Cijeni li se u školi znanje i postignuće svakog pojedinog učenika? Provode li se jasna pravila i kakvo se ponašanje očekuje od učenika, učitelja i ostalih sudionika u školskom sustavu? Osjećaju li se svi učenici jednako vrijednima, bez obzira na međusobne razlike?

 

Učenicima su na ova i brojna druga pitanja odgovarali i gosti tribine pedagoginja Jelenka Medoš, profesorica povijesti i engleskog jezika Iva Vukas, predstavnica Mreže mladih Hrvatske Anamarija Sočo, voditeljica GONG-ovog edukacijskog centra Martina Horvat, voditelj GONG-ovog istraživačkog centra Duje Prkut te savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić i učenik Pavle Slaviček, član Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Sudionici tribine bili su učenici  i učitelji OŠ Stjepana Ivičevića, OŠ oca Petra Perice i Gimnazije fra Andrije Kačića Miošića iz Makarske, zatim OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore, OŠ Tučepi, OŠ Bariše Granića Meštra iz Baške Vode i OŠ dr. Franje Tuđmana iz Brela. Školi je ovim projektom bio cilj potaknuti i neke daljnje školske i međuškolske programe, poput osnivanja Mreže učeničkih vijeća Makarskog primorja te pokretanja rada Gradskog vijeća mladih, kao savjetodavnog tijela jedinica lokalne samouprave. (Foto:ss-fraandrijekacicamiosica-ma.skole.hr)