Izbornik

U Hrvatskome saboru obilježeno 70 godina UN-a

U Hrvatskome saboru obilježeno 70 godina UN-a

UNU povodu obilježavanja 70 godina od osnutka Ujedinjenih naroda u Hrvatskome saboru je 22. listopada 2015. održan tematski razgovor pod naslovom “Ciljevi održivog razvoja – predstavljanje iz perspektiva različitih generacija i uloga”. Događaju su prisustvovali zastupnik Hrvatskoga sabora prof. dr. sc. Gvozden Srećko Flego, zatim predstavnici organizacija UN u Hrvatskoj, ministarstava, agencija, organizacija civilnog društva i pravobraniteljstava te djeca, učenici Osnovne škole Voltino u Zagrebu.
Uime pravobraniteljice za djecu tom je skupu nazočila njezina zamjenica Ester Radmilo.
Dan Ujedinjenih naroda obilježava se 24. listopada, a njegova 70. obljetnica u nas i u svijetu se proslavlja uz krilaticu “Jaki UN. Bolji svijet”. Sedamdeseta je godišnjica UN-a i prigoda da se istaknu postignuća ove organizacije i ojača kolektivna spremnost za jače promicanje mira i sigurnosti, održivoga razvoja i ljudskih prava.
UN već desetljećima omogućuje pozitivne promjene za milijune ljudi: distribucijom pomoći u hrani, zbrinjavanjem izbjeglica, razmještanjem mirovnih snaga, zaštitom okoliša, traženjem mirnih rješenja u sporovima, te podržavanjem demokratskih izbora, ravnopravnosti spolova i vladavine prava. UN ima 193 države članice, a to su gotovo sve međunarodno priznate države. U članstvu nisu Tajvan, Palestinski teritorij, Sveta Stolica, DAR Sahara i Kosovo.
Hrvatska je punopravnom članicom UN-a postala 22. svibnja 1992. godine čime je potvrđena njezina državnost i međunarodni legitimitet. U Hrvatskoj djeluje nekoliko agencija UN-a: Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Program UN-a za razvoj (UNDP), Agencija ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Ured Svjetske banke (WB).
Više o obljetnici UN-a pročitajte ovdje.