Izbornik

U Hrvatskome saboru održan skup o podršci djeci čiji su roditelji u zatvoru

Zatvori podrska skup14.6.2017 MGSU organizaciji Ministarstva pravosuđa – Uprave za zatvorski sustav, Pravobraniteljice za djecu i udruge Roditelji u akciji – Roda, a uz podršku Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora 14. lipnja 2017. održan je Okrugli stol “Razvoj mreže podrške djeci čiji su roditelji u zatvoru”. Skup je organiziran u sklopu kampanje “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (Not My Crime, Still My Sentence).
Okupljene sudionike skupa uvodno je pozdravio državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa dr. sc. Kristian Turkalj, naglasivši kako je organizacija okruglog stola jedna od aktivnosti u cilju poticanja dijaloga i podizanja svijest o zaštiti prava djece čiji se roditelji nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Istaknuo je kako je potrebno povezivanje svih institucija koje mogu pridonijeti podršci ovoj izuzetno ranjivoj skupini.
Zamjenica Pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika tom je prilikom istaknula kako se u zadnjih deset godina povećalo znanje o potrebama i obilježjima odrastanja djece čiji se roditelji nalaze na izdržavanju kazne zatvora. Predstavljeno je mnogo politika, dobrih praksa i inicijativa koje su prerasle u standarde o brizi za ovu ranjivu skupinu, rekla je zamjenica pravobraniteljice. Potom je u svojem izlaganju podrobnije izvijestila o tome kakva je podrška potrebna djetetu čiji je roditelj u zatvoru.
O postignućima i izazovima pružanja podrške djeci zatvorenika u zatvorskome sustavu govorila je i Bernardica Franjić-Nađ iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa, a Ivana Zanze iz udruge Roditelji u akciji – Rode predstavila je doprinos organizacija civilnoga društva u podršci djeci čiji su roditelji u zatvoru. Uz ova izlaganja prikazani su video prilozi “Pjesma obrnutog razmišljanja” (Reversible Thinking Poem) i “Rešetke nisu prepreke”.
O važnosti integriranog pristupa u zaštiti djece čiji su roditelji u zatvoru kroz unapređenje međuresorne suradnje govorila Tatjana Katkić Stanić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a Ivana Jukić iz Dječjeg vrtića Leptir prisutne je upoznala s podrškom vrtića djetetu čiji je roditelj u zatvoru.
Na kraju okruglog stola je Ksenija Romstein s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta u Osijeku govorila je o djeci zatvorenika u sustavu odgoja i obrazovanja, a Ines Sučić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar održala je izlaganje “Društveno angažirana znanosti – podrška djeci čiji su roditelji u zatvoru”.
Sudionicima okruglog stola potom su predstavljene knjige “Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi” i “Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka”, prva objavljena u nakladi Pravobranitelja za djecu RH, a druga u okviru istoimenoga projekta Udruge Roda. (Izvor: pravosudje.gov.hr)