Izbornik

U Maloj kući dječjih prava održan susret s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb

U Maloj kući dječjih prava održan susret s učenicama Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb

Učenice 4. razreda Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb susrele su se s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević 10. listopada 2023. godine u prostorijama Male kuće dječjih prava u Zagrebu. U uvodnom dijelu pravobraniteljica je istaknula skorašnje obilježavanje 20 godina rada Ureda pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj, a potom predstavila djelovanje i aktivnosti Ureda, UN-ovu Konvenciju o pravima djeteta te savjetodavna tijela pravobraniteljice čije članovi čine djeca – Mrežu mladih savjetnika i Foruma mladih 16+.

Učenice su podijelile svoja iskustva u području participacije, prvenstveno putem Vijeća učenika, a u grupnom zadatku iznijele su svoje viđenje najčešćih kršenja dječjih prava: od razvojnih (pri čemu su istaknule pravo na zdravstvenu zaštitu), obrazovnih do prava na uzdržavanje, slobodno vrijeme, privatnost i vjeroispovijest. Također su podijelile svoja iskustva u odrađivanju stručne prakse i odnosu s poslodavcima.

Na kraju susreta učenice su napisale svoje poruke pravobraniteljici za djecu u kojima su izrazile svoje mišljenje o susretu i važnosti dječjih prava općenito. U razgovoru s učenicima sudjelovale su savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić i Ljiljana Breulj Štimac.