Izbornik

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

U Osijeku obilježen Međunarodni dan nestale djece

Međunarodni dan nestale djece obilježava se, od 1983. godine, svakog 25. svibnja, čime se javnost senzibilizira na problematiku nestale i zlostavljane djece. U Osijeku je obilježavanje toga važnog datuma organizirano u suradnji Policijske uprave osječko-baranjske uz potporu Ravnateljstva policije i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Mnogobrojni žuti i plavi baloni poletjeli su tom prilikom prema nebu kao podsjetnik na nužno promišljanje o zaštiti djece, uključujući prevenciju svakog oblika nasilja, te pouzdane mehanizme traganja za nestalom djecom.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Tomislav Ramljak istaknuo je kako se puštanjem balona želi simbolično iskazati nada da će se nestala ukrajinska djeca što prije pronaći i da će biti sigurna. Upozorio je kako je prijavljeno je 2100 slučajeva nestale i 234 slučaja smrtno stradale djece od početka ruske agresije na Ukrajinu. Ramljak je podsjetio kako na području cijele Europske unije postoji jedinstveni broj 116 000, koji je dostupan 24 sata dnevno i na njemu dežuraju i stručni suradnici CNZD-a, koji sve dojave o nestanku djece odmah prosljeđuju policiji, koja tada započinje potragu.

Voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije Sandra Veber istaknula je kako je ovo “dan simbolike”, ali da za nestalom djecom treba tragati svaki dan i ne treba čekati 24 sata od njihova nestanka, već njihovi roditelji i skrbnici to trebaju prijaviti što ranije.

U obilježavanju Međunarodnog dana nestale djece sudjelovala je i savjetnica u osječkom uredu pravobraniteljice za djecu Marijana Šego. Ona je tom prilikom govorila i o djeci koja ponekad svojevoljno odlaze iz svojih obitelji ili ustanova socijalne skrbi, odnosno koja pobjegnu iz kuće ili iz dječjeg ili odgojnog doma. Istaknula je kako su ta djeca i mladi u povećanom riziku od počinjenja kaznenih djela te od toga da i sami postanu žrtve nasilja i drugih kaznenih djela. Stoga je važna svaka informacija koja upućuje na to da bi dijete moglo pobjeći iz obitelji – kako bi se to spriječilo, a ako do toga dođe – da se dijete što prije pronađe u suradnji s drugim institucijama.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestale djece nastavilo se potom u osječkoj Osnovnoj školi Svete Ane, gdje je održana interaktivna radionica EUROPOL-ove kampanje “Nemoj postati lovina”. U radionici je bilo riječi o nestancima djece povezanim s internetskim predatorima, zlonamjernim osobama koje žele manipulirati djecom i zloupotrijebiti ih. (Foto: https://cnzd.org/)