Izbornik

U Osijeku održana konferencija “Izazovi zaštite djece na internetu”

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, u suradnji s Institutom za novu evangelizaciju “Ivan Pavao II”, Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije, u Osijeku je 21. studenoga 2017. održana stručna konferencija “Izazovi zaštite djece na internetu”. Konferenciju je pratilo više stotina sudionika iz ustanova odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, policije i udruga, a odazvali su se stručnjaci svih profila koji se bave djecom – psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, logopedi, rehabilitatori, socijalni pedagozi, pravnici, ali i studenti i drugi. Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Zbog svakodnevne uključenosti djece i mladih u virtualne sadržaje, tema zaštite djece na internetu aktualna je i suvremena te pred odrasle stavlja brojne izazove. Unatoč rizicima i opasnostima za djecu prilikom korištenja modernih tehnologija, internet je danas neophodan i alat bez kojeg su, osim zabave, nezamislive i svakodnevne aktivnosti poput obrazovanja i učenja. Zato rješenje nije u zabrani pristupa internetu, čulo se na skupu, već u edukaciji djece i roditelja o štetnim sadržajima i nedobronamjernim osobama kojima djeca mogu biti izložena i u koje se mogu i sama nepromišljeno uključiti  te o načinima kako se od njih zaštititi. Jedan od zaključaka je i da je nužna dobra komunikacija i povjerenje između djece i roditelja, kako bi se moglo žurno djelovati u interesu djeteta ukoliko dođe do ugrožavajuće situacije.

Šest izlagača na skupu govorili su o zaštiti djece na internetu iz svoje profesionalne perspektive. Doc. dr. sc. Tihomir Katulić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prisutne je upoznao s reformom europskog pravnog okvira zaštite osobnih podataka, a doc. dr. sc. Lucija Vejmelka iz Studijskog centra socijalnog rada s istog fakulteta govorila je o koristima i rizicima modrenih tehnologija za djecu i mlade. Zlatan Morić iz IN2data održao je izlaganje o tehničkoj zaštiti i važnosti edukacije za sigurnosti djece na internetu. Troje djelatnika Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Boris Radanović, psihologinja Vanja Gorjanec te voditelj Centra socijalni radnik Tomislav Ramljak održali su izlaganja o izloženosti djece “digitalnoj džungli”, o rezultatima provedenog istraživanja o iskustvima djece na internetu te domaćim i međunarodnim preventivnim projektima zaštite djece.

Ovaj iznimno edukativan i zanimljiv skup pružio je niz korisnih informacija, ali i otvorio brojne nedoumice kod sudionika koje su putem pitanja i komentara izložili na kraju konferencije.