Izbornik

U Osijeku predstavljeni rezultati Mentorskog programa “Najbolji ja”

U Osijeku predstavljeni rezultati Mentorskog programa “Najbolji ja”

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), u Osijeku je, za stručnjake koji rade s djecom, 28. kolovoza 2018. održan Okrugli stol pod nazivom “Mentorski program Najbolji ja – iskustva iz prakse”. Na stručnom skupu su predstavljeni rezultati provođenja jednogodišnjeg projekta selektivne prevencije ovisnosti djece i mladih s problemima u ponašanju i onih koji žive u rizičnim životnim okolnostima. Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, CNZD proveo je ovaj mentorski program u suradnji s Volonterskim centrom u Osijeku i Domom za djecu i mladež u Osijeku. Tijekom provođenja programa educirani i probrani volonteri neposredno su i individualno radili s djecom i mladima na unaprjeđivanju socijalnih vještina putem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena i kroz uspostavu odnosa povjerenja s djetetom. U program je bilo uključeno 35 volontera starosti do 35 godina koji su aktivno i kvalitetno provodili vrijeme s 37 djece i mladih. Programi za svako dijete bili su individualno kreirani, a posebno pažljivo se pristupilo odabiru volontera za svako dijete zbog čega su se vrlo brzo povezali i razvili odnos povjerenja.

Na Okruglom stolu svoja iskustva su prezentirali volonteri i jedan punoljetni mladić te su svi iskazali zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj aktivnosti, iako službeni rezultati evaluacije programa još nisu u cijelosti obrađeni i prezentirani. S obzirom na dosadašnja izrazito pozitivna iskustva djece i njihovih mentora, ponešto unaprijeđen program planira se provoditi i u sljedećoj godini.