Izbornik

U Osijeku završio Festival o pravima djece

U Osijeku završio Festival o pravima djece

Osijekfestival o pravima djece 2012.Već četvrtu godinu zaredom Ured pravobraniteljice za djecu surađuje s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatskim filmskim savezom u organizaciji i održavanju Festivala o pravima djece. Festival koji se odvija u tjednu obilježavanja međunarodnog Dana Konvencije o pravima djeteta održan je pod nazivom “Različitost je zajednička baš svima”, a najveći dio događanja ove godine odvijao se u Osijeku.

 

Održavanje Festivala  podržali su  Grad Osijek i Grad Zagreb, Veleposlanstvo Republike Francuske, Hrvatski audiovizualni centar, te brojne Udruge i poznati glumci – naratori festivala. Osobitost i ovogodišnjeg Festivala je da je on u potpunosti inkluzivan što znači da su svi sadržaji prilagođeni za praćenje osobama s teškoćama vida i sluha. Festival su na glavnom osječkom Trgu najavila djeca iz više škola zajedničkom pjesmom “Kad se male ruke slože” još 5. studenoga 2012., a svečano je otvoren 19. studenoga 2012. u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku projekcijama za osnovnoškolce više kratkometražnih filmova koje su snimila djeca. Djeca autori filmova iz različitih dijelova Hrvatske također su došla u Osijek predstaviti svoje filmove.

U proteklom tjednu, u nekoliko gradova u Hrvatskoj – Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Zagrebu i Zadru, održavale su se radionice za djecu  o animiranom filmu, umjetnosti i scenariju te projekcije najdražih filmova za djecu te kratkih filmova koje su snimila djeca, učenici osnovnih i srednjih škola. Djeca su se u svojim filmskim radovima bavila dječjim pravima i na kreativan i zabavan način iskazala svoje mišljenje o svojim pravima i drugim važnim stvarima u njihovom životu.

Festival dječjih prava ponudio je u Osijeku i projekcije vrijednih filmova namijenjenih stručnjacima u zaštiti djece i zainteresiranim građanstvu. Održana su i dva okrugla stola i rasprave za stručnjake nakon projekcija dvaju filmova. Hrvatski film “Mama, imam prijatelja” govori o školovanju djece s teškoćama u razvoju i na okruglom stolu u raspravi je okupio  stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja. Francuski film “Odjel za maloljetnike”prikazao je rad policijskog odjela u Parizu koji se bavi zaštitom djece žrtava kaznenih djela te osobnim emocionalnim teškoćama s kojima se susreću stručnjaci svakodnevno izloženi susretu s traumatiziranom djecom koja su žrtve najtežih kaznenih djela i nasilja. U ovoj raspravi sudjelovala je i načelnica Odjela za maloljetnike u Parizu Celine Plumail koja je sa stručnjacima iz pravosuđa i socijalne skrbi podijelila francuska iskustva u zaštiti djece od zlostavljanja i zanemarivanja. Filmom i raspravom ujedno je obilježen i 19. studenoga 2012.,  Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece.

Ured pravobraniteljice za djecu sudjelovao je u pripremama i odabiru filmova za festival, a u svim festivalskim događanjima u Osijeku, uključujući i rasprave na okruglim stolovima sudjelovala je savjetnica Sanja Vladović. (Foto: www.osijek031.com)