Izbornik

U Podgorici održana 4. Regionalna konferencija tijela za jednakost

U Podgorici održana 4. Regionalna konferencija tijela za jednakost

Na poziv Ureda Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je na 4. Regionalnoj konferenciji Mreže tijela za jednakost Jugoistočne Europe održanoj u Podgorici 28. i 29. listopada 2019. Konferenciju je organizirao  Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, a sudionici su bili predstavnici 11 pravobraniteljskih institucija i tijela za jednakost iz Crne Gore, Albanije, Slovenije, Srbije, Republike Sjeverne Makedonije i Hrvatske, predstavnici parlamentarnih tijela, akademske zajednice, civilnog društva i medija.

Jedna od tema Konferencije bila je “Borba protiv diskriminacije od ranog djetinjstva do odrasle osobe” posvećena 30. obljetnici UN-ove Konvencije o pravima djeteta. U sklopu navedene teme održana je panel rasprava u kojoj su sudjelovali zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Snežana Mijušković, međunarodnom ekspertica za prava djeteta prof. dr. Nevena Šahović Vučković, zamjenik pravobraniteljice za prava osoba s invaliditetom Republike Hrvatske Darijo Jurišić, predstavnica Mreže zagovornika prava djeteta u Crnoj Gori Lana Jovanović te pravobraniteljica za djecu RH Helenca Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica se u raspravi osvrnula na važnost Konvencije o pravima djeteta kao najšire prihvaćenog međunarodnog dokumenta te naglasila da je 30. obljetnica prigoda da se upitamo što je napravljeno vezano za zaštitu prava djece. Također je predstavila rad svojega Ureda te stanje prava djece u Hrvatskoj. Također je dala pregled djelovanja Ureda na predmetima u kojima se postupa temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, u cilju suzbijanja diskriminacije djece. Navela je da je Ured u proteklih 10 godina postupao prema 176 prijava koje su podnesene zbog sumnje na diskriminaciju te je naglasila uočeni trend povećanja prijava zbog višestruke diskriminacije unatrag tri godine.

Svi sudionici panela složili smo se kako je neophodno raditi na  daljnjem osvješćivanju, podsjećanju, edukaciji i promociji prava djece koje treba usmjeriti i prema odraslima – roditeljima, stručnjacima – i prema djeci samoj. (Foto: http://www.ombudsman.co.me)