Izbornik

U Saboru održan skup o prevenciji nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

U Saboru održan skup o prevenciji nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

Prevencija, stvaranje okružja u kojem se bez straha može govoriti o nasilju i uznemiravanju, anonimnost i zaštita žrtve te licenciranje trenera nužni su u borbi protiv nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu, istaknuto je na okruglom stolu „Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“, održanom u Hrvatskom saboru 29. siječnja 2019. Okrugli stol organizirali su Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, Odbor Hrvatskog sabora za ravnopravnost spolova i saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Skup su pozdravile izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Irena Petrijevčanin Vuksanović te predstavnica Središnjeg državnog ureda za šport Marija Crnković.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić izvijestila je o problemu seksualnog uznemiravanja u području sporta, koji je prepoznat u mnogim međunarodnim dokumentima i istraživanjima. Upozorila je i na to da se veliki broj takvih slučajeva ne prijavljuje, najčešće zbog straha žrtve od trenera, nelagode, bojazni da će biti u nepovoljnijoj situaciji zbog prijavljivanja, zbog straha da joj nitko neće vjerovati ili da će ih suigrači osuđivati zbog prijave.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević govorila je o temi kroz prizmu dosljedne primjene Konvencije o pravima djeteta te je podsjetila da su njezine aktivnosti i inicijative u području sporta usmjerene na pitanja dostupnosti sporta djeci te sigurnosti i zaštite djece koja se bave sportom. Izvijestila je kako u tom području najčešće dobiva pritužbe koje se odnose na neprimjereno i nasilno ponašanje trenera i drugih osoba u klubovima ili sportskim savezima prema djeci, negativan utjecaj nerazjašnjenih i konfliktnih odnosa odraslih na status i prava djece sportaša, na odluke klubova i saveza, kao što su ispisnice ili stegovne mjere, ali i na nestručni rad te povredu privatnosti djece.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo je kako seksualno uznemiravanje u sportu ima teške, ponekad i nepremostive posljedice za sportaša, može ostaviti trajne ožiljke na njegovo fizičko i psihičko zdravlje. Stoga smatra vrlo važnim educiranje sportaša, posebno djece o primjerenom i neprimjerenom ponašanju u sportu, transparentno zapošljavanje trenera i strože kriterije za stjecanje trenerske licence. Svi sudionici okruglog stola naglasili su da se zaštita žrtava seksualnog uznemiravanja mora bolje koordinirati.

Da se žrtve nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja rijetko odlučuju prijaviti fizičko ili psihičko nasilje kojem su izložene, potvrdila je i voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije MUP-a Anita Matijević. Istaknula je kako je neophodno da osobe u policiji koje zaprimaju prvi iskaz spolno uznemiravanog djeteta budu posebno educirane za to. Spomenula je i da je olakšana prijava kaznenih dijela putem Red Button tipke na web stranicama MUP-a.

O strahu i šutnji žrtve govorila je i Marija Crnković iz Središnjeg državnog ureda za šport, istaknuvši kako su ljubav prema sportu, pritisak kolega, tabui oko seksualnosti i divljenje prema treneru “zamke koje ušutkuju djecu” koja su pretrpjela seksualno uznemiravanje ili nasilje. Najavila je i da će se Središnji državni ured za šport uključiti u kampanju Vijeća Europe kojoj je cilj prepoznavanje i zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom u sportu, a Lidija Bojić Čačić iz Hrvatskog rukometnog saveza navela je konkretne mjere koje taj Savez primjenjuje, od licenciranja trenera, do uspostavljanja pravila ponašanja kojima se preveniraju rizične situacije u kojima bi sportašice i sportaši mogli biti izloženi uznemiravanju. (Foto: HINA, E. Šušak)