Izbornik

U Senju održan stručni skup o ulozi obiteljskog centra u zajednici

Podružnica Obiteljski centar Centra za socijalnu skrb Gospić 16. travnja 2018. u Senju je svečano obilježila deset godina svoga rada u Ličko-senjskoj županiji. Tom je prilikom organiziran stručni skup pod nazivom “Savjetodavni i preventivni rad u zajednici – uloga obiteljskog centra“.

U nazočnosti velikog broja uzvanika predstojnica Obiteljskog centra Suzana Svetić predstavila je desetogodišnji rad ove ustanove i njegove brojne preventivne programe. Posebno je istaknula program radionica za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena za djecu pod nazivom “A što da radim?”, koji se provodi za vrijeme školskih praznika, zatim program “Abeceda prava”, koji se kontinuirano provodi u školama na području županije, poučavajući djecu o Konvenciji o pravima djeteta.

U stručnom dijelu skupa niz predavanja održale su nastavnice sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: prof. dr. sc. Ninoslava Pećnik govrila je o programima univerzalne, ciljane i indicirane podrške roditeljstvu u obiteljskim centrima, prof. dr. sc. Gordana Berc o savjetovanju kao metodi pomoći u suočavanju s izazovima suvremenog života u obitelji, prof. dr. sc. Slavica Blažeka Kokorić izlagala je o ulozi obiteljskog centra u razvoju sustava podrške posvojiteljskim obiteljima, a prof. dr. sc. Branka Sladović Franz o iskustvima i mogućnostima razvoja obiteljske medijacije u sustavu socijalne skrbi. O važnosti lokalne politike za djecu, kao platforme preventivnog rada u lokalnoj zajednici, predavanje je održala dr. sc. Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport Grada Velike Gorice.

Na svečanosti i stručnom skupu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.