Izbornik

U Škotskoj održan sastanak Europske mreže skrbnika za djecu bez pratnje

U Škotskoj održan sastanak Europske mreže skrbnika za djecu bez pratnje

U Glasgowu je 23. i 24. rujna 2019. održan drugi sastanak Europske mreže skrbnika za djecu bez pratnje (NIDOS) u organizaciji NIDOS-a i Škotskog vijeća za izbjeglice. Na sastanku su sudjelovali skrbnici i predstavnici institucija koje rade na zaštiti djece bez pratnje i djece odvojene od roditelja iz europskih zemalja. Iz Republike Hrvatske na sastanku su sudjelovali voditeljica ureda u Zagrebu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Dubravka Marušić, Branko Orišković iz Službe za zaštitu migranata pri Hrvatskom Crvenom križu te zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić.

Na sastanku su predstavljeni izazovi u radu sa djecom bez pratnje iz sjeverne Afrike i projekt ProGuard  te je prikazan  sustav skrbništva nad djecom bez pratnje u Nizozemskoj. U Glasgowu je, također, 25. rujna održana  Konferencija o obrazovanju djece migranata koja su odvojena od roditelja, a tom su prilikom predstavljeni primjeri dobre prakse u edukaciji djece u Škotskoj.

Raspravljalo se o obrazovnim potrebama i pravima djece odvojene od roditelja te je prikazan Program i kurikulum 16+ESOL koji provodi Glasgow Clyde College, uzimajući u obzir iznimnu važnost edukacije djece za njihovu kvalitetnu integraciju, u situaciji kad su ona odvojena od roditelja. Djeca koja su prošla kroz Program 16+ predstavila su svoje viđenje potreba djece u takvim situacijama i iznijela svoja iskustva koja su bila izrazito pozitivna.