Izbornik

U Varaždinu održana 59. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

U Varaždinu održana 59. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

Od 30. rujna do 3. listopada 2021. u Varaždinu je održana 59. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koja već gotovo punih šest desetljeća drži rekord najveće i najstarije dječje filmske manifestacije u Hrvatskoj. Glavni organizator je Hrvatski filmski savez,  suorganizator je ove godine bio Filmsko-kreativni studio VANIMA, a revija je, zbog epidemije koronavirusa, održana u hibridnom obliku – dijelom uživo, a dijelom online. Na samom otvaranju revije, uz prigodne pozdrave, informacije i najave, organizatori su podsjetili na obilježavanje 35. godina rada studija VANIMA, osnovanog 1986., te je prikazana retrospektiva animiranog filmskog stvaralaštva djece u Vanimi iz protekla tri desetljeća.

Ova revija prikazuje izbor najboljih filmske radove koje su u protekloj godini snimila djeca osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske, bilo u školskim filmskim družinama ili u izvanškolskim filmskim klubovima. Ured pravobraniteljice za djecu godinama prati ovu dječju filmsku manifestaciju, putem svoje predstavnice sudjeluje i u stručnom žiriju, te sudjeluje u izboru filmova za Festival prava djece, koji se odabiru upravo iz godišnje revijske selekcije.

Za program 59. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece prijavljeno je 167 filmova, a u konkurenciju je odabrano 78 radova koji su se natjecali u šest kategorija: igrani, animirani, dokumentarni, TV reportaža, slobodni stil i radionički filmovi. Filmove su odabrale i stručno recenzirale montažerka Marina Andree Škop, redateljica Dalija Dozet te Astrid Nox, medijska teoretičarka i praktičarka te profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Stručni ocjenjivački sud činili su redatelj Aldo Tardozzi, animatorica Petra Zlonoga i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Posebna vrijednost ove dječje filmske manifestacije je i to što filmove ocjenjuje i nagrade dodjeljuje i dječji žiri, u kojem je ove godine bilo 10 učenika II. osnovne škole Varaždin, uz vodstvo učiteljice Maje Šmic. Djeca, isto kao i stručni žiri, dodjeljuju po tri nagrade u svakoj kategoriji.

Više o odlukama oba žirija i nagrađenim filmovima, pročitajte ovdje.

Dječji filmovi, osim što svjedoče o razini i važnosti razvoja medijske pismenosti među učenicima osnovnih škola, pružaju jedinstveni uvid u dječju perspektivu, u interese i potrebe djece, o tome što im je važno i zanimljivo, što ih angažira, zabavlja ili straši, pokazuje njihove poglede na život i svijet, ali i njihov veliki potencijal za analizu, interpretiranje pa i mijenjanje svijeta koji ih okružuje. U ovogodišnjoj produkciji vidjeli su se i odjeci pandemije i potresa, prizori iz svakodnevnog života u školi i obitelji, prikazi dostignuća talentirane djece, kao i angažirana dječja promišljanja o životu.

Niz filmova sadržavao je u sebi izravne i neizravne poruke o važnosti osviještenoga korištenja mobitela i interneta, o prevenciji nasilja, uključujući cyberbullying, o pravu djece na zaštitu i sigurnost, na igru i odmor itd. Dječju razigranost, duhovitost, ali i zavidnu razinu vještine i estetike pokazuju i mnogi efektni animirani filmovi. Bilo je i igranih i animiranih radova u kojima su djeca oponašala krimiće, horore, vesterne, avanturističke i druge žanrovske filmove, a u tim su dječjim kreacijama, očito, podjednako bili važni i učenje o stvaranju filma, kao i zabava i igra.

Sveukupna produkcija pokazuje zavidnu razinu filmskoga stvaralaštva djece, te općenito pedagošku vrijednost angažmana filmskih voditelja koji rade s djecom. Ujedno je uočljiv veliki potencijal filmske i medijske kulture u ostvarivanju i zagovaranju prava djece.

Svi filmovi 59. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva mogu se do kraja tjedna pogledati na poveznici https://revijadjece.hfs.hr/, na kojoj su dostupne i video-poruke mladih filmskih autora koji govore o svojim filmovima, načinu rada i motivaciji za rad na filmu. Na istoj poveznici dostupne su i informacije o pratećim programima revije.

Zbog Covida-19, na reviji ni ove godine nisu mogla sudjelovati djeca, autori filmova, pa su publiku u varaždinskom kinu Gaj uglavnom činili učenici II. osnovne škole Varaždin, te dio voditelja filmskih družina. Svi sudionici, kao i organizatori, izrazili su želju i nadu da će se sljedeća, jubilarna 60. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održati u normalnim uvjetima – u živom susretu djece i voditelja filmskih družina.

A mjesto i vrijeme već su poznati: Mali Lošinj, od 29. rujna do 2. listopada 2022.