Izbornik

U Varšavi održan sastanak Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC

U Varšavi održan sastanak Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC

Poljski pravobranitelj za djecu Mikolaj Pawlak bio je organizator i domaćin ovogodišnjeg proljetnog seminara Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC, koji se tradicionalno svake godine održava u drugoj državi članici mreže. Seminar je održan u Varšavi od 8. do 10. lipnja 2022., a na njemu su sudjelovali pravobranitelji za djecu ili predstavnici institucija za zaštitu ljudskih prava iz brojnih europskih država, među kojima i pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Tijekom seminara raspravljalo se o djeci raseljenoj iz Ukrajine, a u raspravu se online vezom uključila i ukrajinska pravobraniteljica za djecu Axana Filipishyna koja je izvijestila o aktualnom stanju u Ukrajini. Naglasila je kako je u Ukrajini prije ratnog stanja živjelo 7,5 milijuna djece, od kojih je 4,5 milijuna moralo napustiti svoje domove, te da je čak dva milijuna djece izbjeglo iz države. Polovica te djece u dobi je između osam i 14 godina. Također je, prema navodima pravobraniteljice Filipishyne, dosad smrtno stradalo 263 djece, a oko 2000 djece smatra se nestalom.

U Poljskoj  je, prema podacima poljskog pravobranitelja za djecu M. Pawlaka, trenutačno smješteno oko 1,5 milijuna Ukrajinaca, uglavnom žena i djece, a dnevno na područje Poljske dolazi između 10.000 i 120.000 novih izbjeglica iz Ukrajine. Pravobranitelj i predstavnica poljskog ministarstva u području socijalne skrbi, nadležnog za brigu o izbjeglicama, izvijestili su o svim aktivnostima koje se poduzimaju u Poljskoj te izazovima s kojima se susreću vezano za organiziranje smještaja i brige o djeci iz Ukrajine. Ukrajinska pravobraniteljica izričito je zahvalila poljskim institucijama i vlasti na svemu što se poduzima za veliki broj djece. Također je na kraju prvog radnog dana razmatran tekst zajedničke izjave ENOC-a o statusu i položaju djece iz Ukrajine.

Drugog dana seminara raspravljalo se o klimatskim promjenama i utjecaju klimatske krize u svijetu na dječja prava, odnosno na odrastanje i dobrobit djece. Najavljeno je kako će nakon provedbe online istraživanja i drugih aktivnosti uživo, UN-ov Odbor za prava djeteta o toj temi izraditi Opći komentar, koji će biti objavljen u lipnju 2023. godine. Ekspertica za klimatske promjene prof. Laura Lundy s irskog Sveučilišta Cork College održala je izlaganje i uputila na važnost i ključna saznanja dobivena kroz istraživanje ENOC-a među svojim članicama, uz navođenje primjera praksi pojedinih država koje su sudjelovale u istraživanju. Rezultate istraživanja predstavio je Daniel Toda Castan, Europski i međunarodni savjetnik iz Ureda pravobranitelja za djecu u Baskiji, Španjolska. U raspravu o klimatskim promjenama govorila su i djeca, članovi Europske mreže mladih ENYA koji su se uključili online, ističući kako je riječ o političkoj temi s kojom se susreću sva djeca u svijetu i dajući vlastite preporuke o tome na koji način pristupiti ovoj problematici.

Tijekom trećeg dana seminara raspravljalo se o iznimno važnoj temi za sve sudionike seminara, pod naslovom Neovisnost i osnaživanje pravobraniteljskih institucija za djecu – trenutačni izazovi. Izlaganje o temi održala je prof. Ursulla Kilkelly sa Sveučilišta College Cork, koja se osvrnula na odredbu 2., iz Pariških načela Generalne skupštine UN-a iz 1993., koji propisuju kriterije za osnivanje neovisnih institucija za zaštitu ljudskih prava, odnose između općih ureda za zaštitu ljudskih prava i institucija za zaštitu dječjih prava, važnost neovisnosti institucija za zaštitu ljudskih prava te njihove posebnosti u odnosu na organizacije civilnog društva. Pregled problematike, uz predstavljanje svojih institucija, iznijeli su predstavnici pravobraniteljskih ureda za djecu u Nizozemskoj, Švedskoj, Estoniji i Gruziji. Dogovoreno je da će upravo navedena tema u 2023. godini biti glavna tema godišnje konferencije ENOC-a.