Izbornik

U Vukovaru održan Nacionalni susret udomiteljskih obitelji

U Vukovaru održan Nacionalni susret udomiteljskih obitelji

U organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruge udomitelja Vukovarsko-srijemske županije “Zagrljaj”, u Vukovaru je 1. rujna 2018. održan 11. Nacionalni susret udomiteljskih obitelji na kojem se okupilo oko 350 udomitelja i djece iz cijele Hrvatske. Susret je održan u sklopu programa “Poticajno okruženje za razvoj udomiteljstva” koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uz podršku Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te Vukovarsko-srijemske županije.

Susret je otvorila predsjednica Foruma gospođa Marina Hoblaj, istaknuvši da je Forum krovno tijelo u kojem je okupljeno 14 udruga udomitelja iz 11 županija koje blisko surađuju i razmjenjuju iskustva u provođenju aktivnosti za unapređivanje udomiteljstva u Hrvatskoj. Naglasila je važnost ovog, sada već tradicionalnog, godišnjeg okupljanja na kojem se djeca i udomitelji upoznaju i druže u opuštenoj atmosferi i na taj se način osnažuje zajedničko djelovanje u interesu djece bez adekvatne roditeljske skrbi.

Djeci i udomiteljima obratila se i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasivši važnost udomiteljstva u osiguranju prava djeteta na rast i razvoj u obiteljskom okruženju. Navela je i brojne aktivnosti koje njezino ministarstvo provodi na području udomiteljstva te planove za njegovo buduće osnaživanje i unapređivanje.

Skup su, zatim, pozdravili Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Vinkovaca Kata Krešić te izaslanica gradonačelnika Zagreba Mirjana Semenić Rutko. Skup je uime pravobraniteljice  za djecu pozdravila njezina savjetnica Sanja Vladović. Svi su izrazili zadovoljstvo zbog održavanja susreta, kao i podršku udomiteljstvu koje, osim zakonski utemeljene zaštite prava djece, ima i snažan humani karakter.

U nastavku susreta, udruge udomitelja iz cijele Hrvatske predstavile su svoje brojne aktivnosti koje nerijetko pozitivno mobiliziraju i razvijaju cijelu lokalnu zajednicu. Također je naglašeno kako je iznimno važno u okviru udruga osigurati kontinuiranu profesionalnu pomoć i podršku udomiteljima u svakodnevnim izazovima života s udomljernom djecom.

Nakon službenog i stručnog dijela, djeca i njihovi udomitelji susret su nastavili sudjelujući u raznovrsnim zajedničkim aktivnostima. (Foto: www.vukovar.hr)