Izbornik

U Zagrebu održan tematski sastanak CRONSEE-a “Djeca u pokretu”

U Zagrebu održan tematski sastanak CRONSEE-a “Djeca u pokretu”

cronsee3Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske bio je domaćin tematskog sastanka Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe CRONSEE posvećenog temi “Djeca u pokretu”, održanog 5. studenoga 2013. u Zagrebu. Tema se odnosi na djecu migrante, koja su zbog specifičnih okolnosti često izložena povećanom riziku od ekonomskog ili seksualnog iskorištavanja, zlostavljanja i zanemarivanja, a skup je pripremljen u suradnji s organizacijom Save the Children International, koja podržava rad Mreže.

 

“Djeca u pokretu” su djeca imigranti, koja prate svoje roditelje ili su se samostalno uputila u inozemstvo u potrazi za zaposlenjem i boljim uvjetima života, djeca koja su raseljena uslijed ratnih sukoba ili prirodnih katastrofa, djeca tražitelji azila, nerijetko i žrtve trgovanja ljudima. Upravo zbog rizičnih uvjeta u kojima žive, nužno je prepoznati njihove potrebe i zaštititi njihova prava, a to zahtijeva odgovarajuću prekograničnu suradnju, to jest razmjenu informacija i koordinirano djelovanje državnih i drugih tijela iz različitih zemalja. To je bio i cilj međunarodnoga skupa u Zagrebu, kojim se željelo, među ostalim zainteresirati i stručnjake te pridonijeti podizanju razine svijesti o potrebama ove ranjive skupine djece.

Obraćajući se na početku skupa okupljenim gostima iz Hrvatske i šire regije, pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je da njezin Ured u studenome obilježava desetu obljetnicu svoga postojanja. Također je navela da je skup “Djeca u pokretu” prva u ovogodišnjem nizu aktivnosti  kojima se Ured pridružuje međunarodnoj akciji “19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima, ususret Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga.

Najavljujući temu skupa istaknula je kako je vrlo važno boriti se protiv birokratskog odnosa prema djeci migrantima, da se prema njima treba odnositi s razumijevanjem i poštovanjem, te da je u rješavanju njihovih problema važno koordinirano djelovanje institucija, ali i prekogranična suradnja, vodeći se najboljim interesom djeteta.

Uvodno su govorili i direktor programa Save the Children International Ahmed Pjano i predstavnik Ureda visokog povjerenika UN-a za izbjeglice u RH Terence Pike. Zatim su predstavljene tri studije koje govore o djeci u pokretu u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a koje su ostvarene u suradnji “Save the Children International” s nevladinim organizacijama iz Beograda i Banjaluke te Centrom za prava djeteta Crne Gore. Predstavnica Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC Tamara Lukšić-Orlandić izvijestila je o stajalištima ENOC-a o zaštiti prava djece u pokretu, a Nevena Milutinović iz Save the Children International predstavila je preporuke Odbora za prava djeteta UN-a vezane uz prava djece u međunarodnim migracijama te je prikazan kratki film “Djeca u pokretu” (Children on the Move). U prezentacijama je posebno naglašena potreba uvažavanja perspektive djeteta, te su dječja iskustva, doživljaji i procjene kvalitete života u centrima za smještaj migranata bili istaknuti kao važan dio cjelovite slike ukupne problematike djece u migracijama.

O mogućnostima i teškoćama u zaštiti djece migranata u Hrvatskoj, uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, izvijestili su Dubravka Marušić iz Ministarstva socijalne politike i mladih te Zlatko Sokolar iz Ministarstva unutarnjih poslova. Probleme, ali i poneki primjer dobre prakse u svojim zemljama prikazali su zatim i predstavnici pravobranitelja za djecu iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Republike Srpske, Srbije, Slovenije i AP Vojvodine. Dogovoreno je da će se nakon skupa prirediti zajednički zaključci, a sva izlaganja sa skupa bit će objedinjena u publikaciji koju će objaviti Save the Children International.