Izbornik

U Zagrebu održana 48. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

U Zagrebu održana 48. revija dječjeg filmskog stvaralaštva

Plakat48.revijaU Zagrebu je od 23. do 26. rujna 2010. održana 48. revija filmskog i videostvaralaštva djece, na kojoj je prikazano ukupno 94 filma čiji su autori djeca u dobi od 7 do 14 godina. Uz pomoć svojih mentora, učitelja u osnovnim školama i voditelja videodružina u izvanškolskim klubovima, učenici iz cijele Hrvatske smjelo se okušavaju u različitim filmskim vrstama, a pojedini njihovi filmovi mogu se mjeriti i s djelima profesionalaca. Pokazalo se to i na ovogodišnjoj reviji.

Reviju dječjeg filmskog stvaralaštva organizirali su Hrvatski filmski savez, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija za odgoj i obrazovanje te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Domaćin je bila zagrebačka Osnovna škola Rudeš, čija videodružina već godinama snima vrlo uspješne dokumentarne filmove i tv-reportaže i osvaja nagrade na revijama.

Na ovogodišnju reviju prijavljeno je ukupno 152 filma, među kojima je bilo najviše animiranih. Od toga je 94 filma za prikazivanje odabrao Ocjenjivački sud, čiji je predsjednik bio redatelj Neven Hitrec, a članovi profesor Krešimir Mikić, filmski montažer Slaven Zečević, ilustrator Milan Trenc i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.  Ocjenjivački sud je tijekom revije imao zadatak i odabrati deset najboljih filmova, koji su nagrađeni ravnopravnim nagradama.

Specifičnost i tradicija revije dječjeg filmskog stvaralaštva je to da filmove ocjenjuje i Ocjenjivački sud djece, koji također dodjeljuje deset ravnopravnih nagrada. Dječji ocjenjivački sud ove godine su činili učenici 7. razreda zagrebačke Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera, uz vodstvo učiteljice Zorice Klinžić.

Revija je pokazala raznovrsnost dječjih interesa, bogatstvo njihove mašte, a često i zavidnu razinu vještina i brojna originalna rješenja mladih filmskih autora. O kvaliteti filmova djeca su na kraju revije imala priliku porazgovarati s odraslim članovima ocjenjivačkih sudova. Temeljito su ih prorešetati pitanjima o jakim i slabim stranama pojedinih filmova. Tom prilikom istaknuto je da su nagrađeni filmovi najbolji, ali i da priznanje zaslužuju svi filmovi odabrani za prikazivanje na reviji te je jako važno da se istaknu i prikazuju u školama i sredinama u kojima su nastali. Svi ti filmovi mogu biti poticaj za razvoj stvaralaštva djece, i to ne samo filmskog, a zbog svoje zanimljive tematike mogu biti i poticaj za razgovor o problemima i izazovima s kojima se djeca često susreću u školi, obitelji i širem okružju.

Najavljeno je da će se sljedeća , 49. revija filmskog i videostvaralaštva djece održati u Varaždinu, u rujnu  2011. godine, a njezin domaćin bit će Studio animiranog filma VANIMA, koji godinama uspješno radi s djecom i mladima.

Filmsko stvaralaštvo djece poticajno je područje i za ostvarivanje načela i odredbi Konvencije o pravima djeteta, a naročito prava na izražavanje mišljenja i prava na slobodu izražavanja u različitim medijima, kao i prava na puno sudjelovanje djeteta u kulturnom i umjetničkom životu. Stoga i pravobraniteljica za djecu prati i podržava takav oblik rada s djecom u školama i klubovima.

Više o 48. reviji i nagrađenim filmovima pročitajte na internetskoj stranici Hrvatskog filmskog saveza.