Izbornik

Učenici iz Zaboka otvorili izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava”

Učenici iz Zaboka otvorili izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava”

U Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu, u ponedjeljak, 20. studenoga 2017., učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO) Lucija Brežnjak i Silvio Horvat službeno su otvorili izložbu likovnih radova svojih kolega pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava”. Na sada već tradicionalnoj izložbi, kojom pravobraniteljica za djecu obilježava Međunarodni dan prava djeteta 20. studenoga, okupili su se gosti iz raznih državnih institucija i organizacija civilnoga društva te pedesetak učenika. Mladi budući umjetnici iz Zaboka pokazali su kroz svoje radove poznavanje Konvencije o pravima djeteta, ali i svoje poznavanje likovnih tehnika i otvorenost za promišljanje o temama   iz područja ljudskih prava.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić zahvalila je učenicima i profesorima ŠUDIGO Zabok na suradnji u zajedničkome projektu čiji će krajnji rezultat biti i zajednički godišnji kalendar za 2018. godinu, koji  pruža osnovne informacije o Konvenciji o pravima djeteta te o ulozi pravobranitelja za djecu i njegovoj Mreži mladih savjetnika.

– Kalendar pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava” uputit ćemo u mnogobrojne institucije koje rade s djecom i potrudit ćemo se da ove poruke učenika iz Zaboka dospiju do što većeg broja djece u Hrvatskoj pa i izvan nje – rekla je pravobraniteljica. Također je zahvalila autorima postava izložbe profesorima Anuški Alfirević, Dei Kovačević i Borijanu Komarici te autoru dizajna plakata i kataloga izložbe profesoru Nikoli Sinkoviću.

Ravnateljica ŠUDIGO Zabok Božica Šarić istaknula je kako je poziv pravobraniteljice da upravo njihovi učenici ilustriraju kalendar za školu bio veliki izazov, ali su ga oni rado prihvatili. Učenici su tijekom dva mjeseca intenzivno promišljali o člancima Konvencije, razgovarali i kritički promišljali o njezinome sadržaju te tragali za efektnim likovnim izričajem. A krajnji rezultat bi, za sve koji budu suočeni s tim vizualnim porukama, trebao biti ne samo „ukras na zidu“ već i snažni poticaj za djelovanje i ostvarivanje dječjih prava u vlastitome okruženju – rekla je ravnateljica.

Učenici Lucija Brežnjak i Silvio Horvat istaknuli su kako im je sudjelovanje u ovome projektu omogućilo da prošire svoje znanje o pravima djeteta, a pozvali su i svoju kolegicu Luciju Strugar da predstavi svoj videospot pod nazivom “Dječja prava”.

Među gostima na otvaranju izložbe bili su državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić, predstavnica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva policije, Agencije za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljskih institucija, udruga koje rade s djecom te drugi stručnjaci i gosti. Među uzvanicima je bila i Helenca Pirnat Dragičević, koju je Hrvatski sabor nedavno izabrao za novu pravobraniteljicu za djecu i koja bi uskoro trebala stupiti na tu dužnost.

Učenički radovi ostat će u Maloj kući dječjih prava tijekom cijele godine te će svim posjetiteljima toga prostora prenositi poruke učenika iz Zaboka i njihove želje za oživotvorenjem dječjih prava za svako dijete.