Izbornik

Učenici OŠ Dolac posjetili riječki ured pravobraniteljice

Učenici OŠ Dolac posjetili riječki ured pravobraniteljice

Riječki ured pravobraniteljice za djecu 28. i 29. ožujka 2019. posjetili su učenici 5. i 6. razreda  Osnovne škole Dolac iz Rijeke, zajedno s profesoricom Barbarom Fatur Juretić. Riječ je o učenicima koji pohađaju izborni predmet Građanski odgoj, čiji je cilj pripremiti učenike za život u demokratskom društvu i osposobiti ih za sudjelovanje u javnom životu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini.

U riječkom Uredu pravobraniteljice za djecu dočekale su ih savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar, koje su ih upoznale s Konvencijom o pravima djeteta te im predstavile djelokrug i način rada pravobraniteljice za djecu, s posebnim osvrtom na njezinu suradnju s djecom. Predstavile su im i ulogu njezine Mreže mladih savjetnika, kao stalnog dječjeg savjetodavnog tijela koje redovito savjetuje pravobraniteljicu o raznim pitanjima koja se odnose na dječju svakodnevicu, potrebe i interese djece.

Posebno su im predstavile način rada područnih ureda,  rad sa stranka i rad po pojedinačnim predmetima, što ih je jako zanimalo. Pritom su istaknule važnost i vrijednost suradnje pravobraniteljice i njezinih savjetnika s djecom, koja se odvija i kroz susrete s učenicima u njihovim školama i posjete djece uredima pravobraniteljice, kroz rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i suradnju sa srednjim umjetničkim školama u Hrvatskoj.

Učenici su predstavili i svoje aktivnosti u školi kroz izvannastavnu aktivnost te su aktivno sudjelovali s razmjenom informacijama i pitanja o područjima koja su ih posebno zanimala.