Izbornik

Učenici OŠ Dolac posjetili ured pravobraniteljice u Rijeci

Učenici OŠ Dolac posjetili ured pravobraniteljice u Rijeci

Riječki ured pravobraniteljice za djecu 14.studenoga 2019. posjetilo je šesnaest učenika Osnovne škole Dolac iz Rijeke, u pratnji učiteljice građanskog odgoja Barbare Fatur Juretić. Posjet riječkom uredu pravobraniteljice ostvaren je u sklopu nastave građanskog odgoja u kojem učenici, među ostalim, uče o ljudskim pravima pa tako i o pravima djeteta.

Posjet je bio prilika za razgovor sa savjetnicama pravobraniteljice za djecu Danijelom Žagar i Anom Albrecht Čekada u kojem su učenici doznali više o dječjim pravima. Savjetnice su učenike upoznale s Konvencijom o pravima djeteta, podsjetile da se ove godine obilježava 30. obljetnica tog važnog međunarodnog dokumenta, predstavile su im ulogu i nadležnost pravobranitelja za djecu, kao institucije za zaštitu i promicanje dječjih prava, te način rada pravobraniteljice i njezinoga Ureda.

Učenici su kroz građanski odgoj već upoznati s dječjim pravima pa su savjetnicama postavljali pitanja o radu pravobraniteljice. Najviše ih je zanimalo kakve prijave o kršenju prava djece prima Ured pravobraniteljice te na koji način djeluje Mreža mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu ili MMS.

U suradnji s njihovom učiteljicom, savjetnice su preporučile igru i grupni rad koji omogućuju da se o pravima djeteta uči na djeci privlačan i zabavni način.