Izbornik

Učenici ŠPUD Zagreb u Maloj kući dječjih prava

Učenici ŠPUD Zagreb u Maloj kući dječjih prava

U Maloj kući dječjih prava 25. rujna 2018. održan je susret s učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, koji su se odazvali pozivu pravobraniteljice za djecu da sudjeluju u odabiru učeničkih radova za izradu kalendara za 2019. godinu, pod nazivom “Poznajem i poštujem dječja prava”.

Ured pravobraniteljice za djecu obilježit će ove godine 15. obljetnicu svoga postojanja i rada. U povodu obljetnice, među ostalim aktivnostima, održat će se i velika izložba učeničkih radova vezanih uz temu Konvencije o pravima djeteta, nastalih u suradnji Ureda pravobraniteljice za djecu s četirima umjetničkim srednjim školama u Hrvatskoj od 2014. do 2018., u sklopu projekta „Poznajem i poštujem dječja prava“. U projektu su sudjelovali učenici Grafičkoga odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb (školske godine 20014./2015.), Škole likovnih umjetnosti Split (2015./2016.), Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka (2016./2017.) i Škole za umjetnost, dizajn odjeću i grafiku Zabok (2017./2018.). Na zajedničkoj izložbi, koja će se održati u studenome 2018. u Etnografskom muzeju u Zagrebu, predstavit će se širi izbor učeničkih radova.

Kao završnicu projekta “Poznajem i poštujem dječja prava”, Ured pravobraniteljice priprema kalendar za 2019. godinu, u kojem će biti izbor od 12 radova učenika iz četiriju uključenih škola. Kao pomoćnike u odabiru tih radova pravobraniteljica je pozvala grupu učenika od 2. do 4. razreda različitih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, ukupno njih devet, koji su došli u Malu kuću dječjih prava u pratnji pedagoginje Dominike Ćorić.

Tom prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego predstavila im je višegodišnji projekt i njegove ciljeve. Potom su kroz zajednički rad i konzultacije učenici izabrali po tri rada iz svake umjetničke škole koji će biti uvršteni u završni kalendar u sklopu projekta “Poznajem i poštujem dječja prava”. Načelo sudjelovanja učenika primjenjivalo se i dosadašnjih godina u pripremi kalendara o pravima djece.