Izbornik

Učenicima i mentorima ŠUDIGO Zabok pravobraniteljica uručila zahvalnice za rad u projektu “Poznajem i poštujem dječja prava”

Učenicima i mentorima ŠUDIGO Zabok pravobraniteljica uručila zahvalnice za rad u projektu “Poznajem i poštujem dječja prava”

U Gradskoj galeriji Zabok 5. veljače 2018. održana je svečana završnica projekta “Poznajem i poštujem dječja prava”, koji su zajedno s Uredom pravobraniteljice za djecu ostvarili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (ŠUDIGO). Kao rezultati te suradnje nastali su istoimena izložba, koja je od prošle godine u studenome postavljena u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice u Zagrebu te zidni kalendar za 2018., koji slikom i riječju predstavlja Konvenciju o pravima djeteta i ulogu Pravobranitelja za djecu.

Nakon svečanoga otvaranja izložbe uz Međunarodni dan prava djeteta 20. studenoga 2017. u Zagrebu, a zatim i distribucije kalendara djeci te stručnjacima, ustanovama i organizacijama za zaštitu prava djece u Hrvatskoj i Europi, završni korak projekta bio je svečana podjela zahvalnica učenicima i njihovim mentorima. Tom je prilikom pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pred okupljenim učenicima i profesorima ŠUDIGO-a i gostima zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu. Istaknula je kako s ponosom pokazuje Kalendar “Poznajem i poštujem dječja prava” suradničkim organizacijama i kako učenički radovi oplemenjuju prostor Male kuće dječjih prava u kojem se odvijaju mnogi važni susreti i sadržaji u svakodnevnom djelovanju pravobraniteljstva za djecu.

Ravnateljica ŠUDIGO Zabok Božica Šarić i koordinatorica projekta profesorica Dea Kovačević detaljnije su izvijestile o cijelom procesu rada na projektu, kao i o učeničkom doživljaju toga rada i novim spoznajama koje im je taj proces donio.

Učenicima i profesorima tom se prilikom obratio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, istaknuvši da je njihova kreativnost već dobro znana u Zaboku gdje se tradicionalno velika pažnja posvećuje dječjim pravima i kroz brojne aktivnosti s djecom od najranije dobi i kroz zabočko Društvo Naša djeca.

Da ŠUDIGO Zabok ima još skrivenih aduta pokazali su i učenici osnovne glazbene škole, koja djeluje pri ŠUDIGO-u, koji su izveli prigodni program. Također, u Gradskoj galeriji Zabok upravo je postavljena još jedna velika izložba mladih umjetnika iz ŠUDIGO-a.

Nakon podjele zahvalnica pravobraniteljica H. Pirnat Dragičević posjetila je školu gdje je razgledala učionice i radionice u kojima se odvija nastava, a uvjerila se i da su i učionice i svi školski prostori uključujući i hodnike ispunjeni brojnim i raznovrsnim oblicima učeničkoga stvaralaštva.

U sklopu projekta zabočki su se srednjoškolci protekle jeseni detaljnije upoznali s dječjim pravima i susreli se s tadašnjom pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić, s kojom su se družili i na otvaranju izložbe. O svojim su dojmovima detaljno izvijestili i u svojem školskom listu Tabula nova, kao i na web stranici škole.