Izbornik

Apel pravobraniteljice: Učinimo sve što možemo da bismo zaštitili djecu u prometu!

Apel pravobraniteljice: Učinimo sve što možemo da bismo zaštitili djecu u prometu!

Potaknuta dobrim vijestima o popuštanju mjera u borbi protiv koronavirusa i polaganom vraćanju života u normalu u Hrvatskoj, pravobraniteljica za djecu podsjeća na ranjivost djece kao sudionika u prometu te poziva sve odrasle na opreznu i sigurnu vožnju i poštovanje prometnih pravila.

Lijepo vrijeme izmamilo je na ceste vozače i pješake te opažamo povećanje prometa na cestama, čemu je zasigurno pridonijelo smanjenje ograničenja kretanja s propusnicama. Nažalost, mediji su posljednjih dana već popratili nekoliko prometnih nesreća s tragičnim posljedicama, a neke vijesti upućuju na to da su se, i u uvjetima smanjenoga prometa, ipak događale nesreće i stradanja zbog neprilagođene brzine.

Imajući u vidu najavu mogućnosti početka rada predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, kao i rad posebnih razrednih odjela te nastave za djecu s teškoćama u razvoju koja imaju odobrene pomoćnike u nastavi, apeliramo na osnivače škola da, ako započne rad ovih odgojno-obrazovnih ustanova, pravovremeno organiziraju prijevoz djece na siguran način i u skladu s epidemološkim mjerama.

Financiranje i organizacija prijevoza učenika sukladno najboljem interesu djeteta i državnom pedagoškom standardu treba postati pravilo te u svakom pojedinačnom slučaju treba biti utemeljena na stvarnim potrebama djece. I ovom prilikom podsjećamo na obveze općina, gradova i županija te drugih osnivača škola, kao i na potrebu ulaganja dodatnih napora i u poboljšanje cestovne infrastrukture kako bi djeca bila sigurna na putu do škole. Ova pitanja i problem već godinama pratimo i dajemo preporuke za njihova rješenja i poboljšanja.

Prema preliminarnim podacima MUP-a, tijekom 2019. na području Hrvatske u prometu je stradalo više od 1300 djece. Nažalost, Hrvatska nije među onim europskim državama koje se mogu pohvaliti nultim stopama ili „samo” pojedinim smrtnim stradanjima djece na cesti: u prošloj godini u prometnim nesrećama život je izgubilo čak 18 djece.

Prateći pojedinačne slučajeve stradanja djece u prometu, zabrinjavaju nas okolnosti stradanja djece vezane uz ponašanja vozača koji krše odredbe propisa o sigurnosti prometa na cestama. Česta pojava su naleti na djecu koja prelaze pješačke prijelaze, sama ili i u pratnji članova obitelji, uslijed nepropisnog kretanja vozača, ponekad i sa smrtnom posljedicom. Pratimo i slučajeve stradanja djece pješaka i biciklista do kojih je došlo i zbog nesmotrenog kretanja djece i neodgovarajuće roditeljske skrbi. Nažalost, unatoč svim upozorenjima, ima neodgovornih roditelja koji tijekom vožnje dijete drže u naručju ili ga voze nevezanog sigurnosnim pojasom i bez sjedalice.

Budimo svjesni opasnosti koje vrebaju na cesti i učinimo sve kako bismo zaštitili djecu od stradanja u prometu. Sigurnost djece u prometu briga je i odgovornost nas odraslih – poduzmimo sve što je u našoj moći kako bi djeca ostvarila svoje pravo na sigurnost!