Izbornik

Udruga Krijesnica dobila terapijskog psa

Udruga Krijesnica dobila terapijskog psa

Terapijski pasU organizaciji Udruge Krijesnica, udruge za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, u Zagrebu je 4. veljače 2014. upriličena primopredaja terapijskog psa između Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet i udruge Krijesnica. Uz potporu Grada Zagreba pas je prošao edukaciju (trening) terapijskog psa i od sada će biti na usluzi djeci iz udruge Krijesnica koja su prošla ili prolaze proces liječenja od malignih bolesti.

 

U liječenju djece od malignih bolesti uloga liječnika izuzetno je važna, no to ne isključuje druge važne čimbenike. Za uspješan proces liječenja djece i njihov oporavak važni su i drugi čimbenici, kao što je, primjerice, prisutnost roditelja u bolnici i drugi oblici podrške djetetu. U tom smislu izuzetno mjesto pripada i terapijskome psu uz kojega se djeca, koja su na liječenju, osjećaju bolje. Prisutnost terapijskoga psa zasigurno će učiniti život oboljele djece sadržajnijim i bogatijim, ugodnijim.

Za sada će terapijski pas boraviti u prostorima Udruge Krijesnica, gdje će se djeca moći s njime družiti, ili u kući kod pojedinih obitelji čija su djeca u procesu liječenja ili su izliječena. Prema riječima stručne suradnice Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Lucije Katalenić, ovaj pas je posebno školovan kako bi razvio senzibilitet prema djeci.

Ovom događaju prisustvovali su brojni članovi i volonteri udruge Krijesnica, četvero djece i mladih koji su prošli proces liječenja od maligne bolesti, predstavnici različitih institucija, mediji.

Nazočne na skupu pozdravio je predsjednik udruge Krijesnica Zoran Cipek, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin, predstavnica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić te pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je podržala ove aktivnosti, čestitala na tom uspješnom projektu i izrazila uvjerenje da će u skoroj budućnosti i kod nas, kao u drugim razvijenim državama, biti moguć boravak terapijskog psa i u bolnici na odjelima gdje borave djeca. (Foto: www.krijesnica.hr)