Izbornik

Učenici OŠ F. K. Frankopana u osječkom uredu pravobraniteljice

Učenici OŠ F. K. Frankopana u osječkom uredu pravobraniteljice

djeca u razredu teenU petak, 28. studenoga 2014., osječki ured pravobraniteljice za djecu posjetila je skupina učenica i učenika 7. razreda Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Osijeku, u pratnji nastavnice hrvatskog jezika Anite Pejić Barišić. Primili su ih savjetnici pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Darko Laksar, koji su ih upoznali s pravima djece i načinom rada pravobraniteljice.

 

Djeca su, posredovanjem školske pedagoginje, zatražila posjet Uredu pravobraniteljice kako bi razgovarala sa savjetnicima o temi dječjih prava, osobito u vezi s obiteljskim nasiljem i poduzimanjem aktivnosti za zaštitu djece nakon prijave nasilja. Prilikom posjeta objasnili su što ih je potaknulo na dolazak. Bio je to opis nasilnoga događaja u obitelji, točnije nasilje oca prema kćeri, u pripovijetci Vjenceslava Novaka “Iz velegradskog podzemlja”, koju su obradili u nastavi hrvatskog jezika.

Tijekom posjeta, kroz razgovor sa savjetnicima, pokazali su poznavanje pojedinih vrsta dječjih prava, ali i interes za proširenjem znanja o načinu ostvarivanja i zaštite ostalih dječjih prava. Upoznati su da i dalje ima slučajeva obiteljskog nasilja u kojem su djeca i žrtve i svjedoci, kao i s načinima postupanja u slučaju saznanja o nasilju, sukladno važećim zakonskim propisima.

U razgovoru o dječjim pravima, prema Konvenciji o pravima djeteta, učenici su naglasili da im je posebno važno pravo na  obrazovanje i slobodno vrijeme, kao i izražavanje mišljenja o stvarima koje se izravno odnose na njih. Kao primjer naveli su aktivnosti koje su poduzeli sudjelovanjem u radu Vijeća učenika u školi.

Najavili su kako će svoje spoznaje podijeliti s ostalim učenicima u školi tako što će organizirati prezentaciju o dječjim pravima, na koju će pozvati i savjetnike iz Ureda pravobraniteljice za djecu.