Izbornik

Uloga stomatologa u zaštiti zlostavljane djece

Uloga stomatologa u zaštiti zlostavljane djece

zubarU organizaciji Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 12. listopada 2013. održan je simpozij “Multidisciplinarni pristup u zaštiti zlostavljane djece”. Skup je organiziran u sklopu programa trajne izobrazbe Stomatološkog fakulteta, a na njemu su prisustvovali stomatolozi, liječnici, psiholozi i drugi stručnjaci, među kojima i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

Uvodno izlaganje održala je zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš, a zatim je prodekanica za poslijediplomske specijalističke studije Stomatološkog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić održala uvodno predavanje pod naslovom “Uloga doktora dentalne medicine u prepoznavanju zlostavljanog djeteta“. Sudac Općinskog kaznenog suda Ilija Desnica svoje je izlaganje naslovio “Odgovornost zdravstvenog djelatnika i njegova uloga u sudskom postupku”, a potom je uslijedilo izlaganje prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander “Zaštita zlostavljane djece – što smo naučili?”.

U raspravu koja je uslijedila uključila se i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić istaknuvši nekoliko pitanja i dvojbi s kojima se proteklih godina susretao njezin Ured te izvijestivši o svojim preporukama i drugim aktivnostima u vezi sa zaštitom djece od nasilja. Istaknula je kako jeprije nekoliko godina svim sveučilištima uputila preporuku o uvrštavanju kolegija o zaštiti djece od nasilja na fakultete na kojima se školuju kadrovi koji će neposredno raditi s djecom ili će obavljati poslove koji se na neki način odnose na djecu.

Izvijestila je o visokom broju prijava o nasilju i zanemarivanju djece koje pristižu u njezin Ured te o prijavama kršenja zdravstvenih prava djece. Također je navela da je Ured organizirao skupove za  liječnike u trima županijama o njihovoj obvezi prijavljivanja nasilja nad djecom i zanemarivanja djece nadležnim tijelima, istaknuvši kako će ubuduće na takve skupove pozivati i stomatologe. Pritom je upozorila i na to da liječnici nerado prijavljuju uočeno nasilje centru za socijalnu skrb i policiji te da to, nažalost, ponekad pokušavaju izbjeći.

Spomenula je i problem nedovoljnog broja ortodonata te predugo čekanje djece na ortodontska pomagala, zbog čega neka djeca ni ne uspiju ostvariti pravo na besplatno pomagalo. Upozorila je i na probleme djece s teškoćama u razvoju kojoj se stomatološke usluge moraju davati pod anestezijom, a takva se usluga danas može dobiti samo na tri mjesta u Hrvatskoj. Također je upozorila i na to da njezin Ured dobiva sve više prijava protiv roditelja koji odbijaju cijepljenje djece.

Pravobraniteljica je tom prilikom podsjetila i na zakonsku odredbu prema kojoj zastara za kaznena djela na štetu djece počinje teći od njihove punoljetnosti, istaknuvši kako je važno o toj odredbi govoriti i upoznavati i djecu i odrasle, kako bi, u slučaju potrebe, mogli koristiti tu mogućnost. Naglasila je kako je važno osigurati djeci posebnu zaštitu u sudskom postupku te svakako izbjeći višekratno ponavljanje ispitivanja djeteta.