Izbornik

UN-ov Odbor za prava djeteta poziva djecu da ispune upitnik o pravima na zdrav okoliš

UN-ov Odbor za prava djeteta poziva djecu da ispune upitnik o pravima na zdrav okoliš

Od 31. ožujka do 30. lipnja 2022. otvoren je poziv Odbora Ujedinjenih naroda za prava djeteta, upućen djeci i mladima iz cijeloga svijeta, da ispune upitnik koji će pomoći u pripremi novog Općeg komentara br. 26 o dječjim pravima i okolišu, s posebnim fokusom na klimatske promjene. Opći komentari tog UN-ovog odbora predstavljaju dopunu i konkretizaciju odredbi Konvencije o pravima djeteta u pojedinim područjima dječjih prava, te će Opći komentar o zaštiti okoliša donijeti službene smjernice UN-a o tome kako ekološka kriza utječe na prava djece i što vlade država moraju učiniti kako bi podržale prava djece i zaštitili naš planet. Ovom inicijativom Odbor za prava djeteta poduzima važan korak kako bi vlade pozvao na odgovornost za osiguravanje da djeca žive u čistom, zelenom, zdravom i održivom svijetu.

Poštujući načelo dječjega sudjelovanja, Odbor za prava djeteta proteklih godina redovito uključuje djecu u konzultacije prilikom donošenja svojih službenih smjernica, a više informacija o konzultacijama za pripremu smjernica o okolišu dostupno je na poveznici https://childrightsenvironment.org/. Online upitnikom, koji je dostupan svakom djetetu, omogućeno je da se djeca uključe u konzultacije i samostalno, kao pojedinci, a ne nužno u sklopu organizacija ili aktivnosti koje organiziraju odrasli za djecu.

Upitnikom se traži od djece i mladih do 17 godina da podijele svoje stavove i iskustva o svojim pravima, okolišu i klimatskim promjenama. Upitnik je anoniman, a sadrži pitanja o mišljenjiima djece, te o očekivanjima usmjerenim na očuvanje okoliša za buduće naraštaje, ali i o iskustvima u vezi s klimatskim promjenama i ugrožavanjem okoliša. Primjerice: je li se život u tvojoj zajednici promijenio uslijed posljedica klimatskih promjena, npr. zbog poplave ili katastrofalnih požara; je li na tvoj život utjecalo ugrožavanje okoliša uslijed gomilanja otpada, industrijskog zagađenja ili pretjerane sječe šuma, itd.

Upitnik je dostupan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku na poveznici: https://l4cqlef9g5g.typeform.com/to/jmmLTuP5?typeform-source=childrightsenvironment.org. Ujedno se poziva djecu i mlade da podijele svoje ideje o tome što vlade moraju učiniti kako bi podržale ekološka prava djece.

Osim ovog javnog poziva, Ured pravobraniteljice za djecu pozvao je djecu i mlade uključene u Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i Forum mladih 16+ (FM 16+) da se uključe u ove konzultacije, te da se tako i njihov glas, kao glas djece iz Hrvatske, čuje u općim globalnim online konzultacijama o temi prava djece, okoliša i klimatskih promjena.