Izbornik

Unapređenje položaja djeteta – zajednička zadaća

Unapređenje položaja djeteta – zajednička zadaća

CrnaGoraU organizaciji Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Europe Skupštine Crne Gore i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, u Danilovgradu, u Crnoj Gori, 21. i  22. siječnja 2014. održan je Drugi regionalni sastanak parlamentarnih tijela nadležnih za ljudska prava i prava djeteta s ombudsmanima za djecu zemalja iz regije. Tema sastanka bila je “Prava djeteta – unapređenje položaja djeteta u cilju zaštite od svih vidova eksploatacije”.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici parlamentarnih tijela Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore te predstavnici ombudsmanskih institucija Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Republike Srpske, zatim predstavnici Save the Children international, Unicef – Crna Gora, predstavnik Europske unije u Crnoj Gori, voditelj Programa za vladavinu prava i ljudska prava u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori.

Sudionike skupa uvodno su pozdravili potpredsjednik Skupštine Crne Gore, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore te Šef Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjet Europe i kontakt osoba u Mreži parlamentaraca PSSE za borbu protiv zlostavljanja djece u Kampanji “Jedan od petero”.

Tijekom dva dana rada raspravljalo se o različitim vidovima eksploatacije djece, posebice o spolnom iskorištavanju i prosjačenju. Također, razgovaralo se o različitim vidovima suradnje između parlamentarnih tijela (odbora)  i pravobraniteljskih institucija, zajedničkim temama i poslovima koje redovito obavljaju. Prezentirani su i rezultati istraživanja o dječjem prosjačenju u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, koje je financirao Save the Children International. Naglašena je važnost suradnje zemalja u regiji, prepoznavanje problema, razmjena podataka te brojni drugi vidovi suradnje, te nastavak ovakvih susreta kako bi se zajednički pristupilo rješavanju pitanja koja su ista ili slična za gotovo sve zemlje iz regije.

Predstavnica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora Ivanka Roksandić, koja je također sudjelovala na ovom skupu, istaknula je jako dobru suradnju Odbora i Ureda pravobraniteljice za djecu, posebice zakonodavne aktivnosti Ureda te sudjelovanje pravobraniteljice na gotovo na svim sjednicama Odbora. Također je rekla da odbor često preuzima prijedloge pravobraniteljice te ih kao svoje amandmane upućuje predlagatelju propisa da ih usvoji. Istakla je i zajedničku pripremu tematskih sjednica Odbora i rasprave o pojedinim temama važnim za djecu.

Ja sam govorila o našim aktivnostima koje smo poduzimali na planu zaštite djece koja prose, također sam prisutne informirala o zaštiti djece od spolnog iskorištavanja i zloporabe na razini zakonskog uređenja. Govorila sam i o našim aktivnostima na uspostavi baze podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece. Istakla sam važnost praćenja primjene Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od spolnog iskorištavanja i spolne zloporabe.

Na skupu su usuglašeni i zajednički zaključci za koje su se sudionici obvezali da će se zalagati u njihovom ostvarivanju svatko u svojoj državi.