Izbornik

Unapređivanje domova za djecu s PUP-om

Unapređivanje domova za djecu s PUP-om

problemi TeenU sklopu provođenja EU IPA twinning projekta „Unaprjeđenje kapaciteta stručnjaka za zaštitu prava i interesa djece i mladih smještenih u domove za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju“, u Zagrebu je 21. ožujka 2013. održan drugi sastanak Radne skupine. Domovi za djecu s poremećajima u ponašanju (PUP), kao dio mreže domova socijalne skrbi, ulaze u Plan deinstitucionalizacije i transformacije domova do 2016., koju provodi Ministarstvo socijalne politike i mladih. Plan uključuje smanjenje kapaciteta institucionalne skrbi i zamjenu za izvaninstitucijske oblike skrbi i smještaja.

 

U okviru ovog Plana provodi se navedeni petnaestomjesečni projekt informiranja i edukacije za djelatnike i ravnatelje odgojnih domova, u suradnji sa stručnjakinjama iz Velike Britanije i Sjeverne Irske. Ured pravobraniteljice za djecu prati provođenje projekta te je, kao predstavnica Ureda, na sastanku bila savjetnica Sanja Vladović.

Na sastanku je predstavljen model zaštite obitelji i djece u riziku, koji se provodi u Belfastu, a temelji se na izvaninstitucionalnim intervencijama i usmjeren je osnaživanju i ostanku djeteta u obitelji. Riječ je o drukčijem, deinstitucionaliziranom  modelu i pristupu djeci s problemima u ponašanju, s većim ulaganjem u preventivne programe i servise za rad s obiteljima, koji se ondje provodi proteklih 20 godina što je rezultiralo time da samo oko 10 posto djece s problemima u ponašanju završi u instituciji. Rezultati iz njihove prakse potvrđuju da je zadržavanje djece u obiteljima i izvan institucije u skladu s načelom zaštite najboljeg interesa djeteta, a nisu zanemarive ni uštede za državu. Za uspjeh su važni i podrška vlade, lokalne zajednice i aktivnosti nevladinog sektora.