Izbornik

UNHCR-ova konferencija o međunarodnoj zaštiti izbjeglica i bezdržavljanstvu

UNHCR-ova konferencija o međunarodnoj zaštiti  izbjeglica i bezdržavljanstvu

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić sudjelovala je na Konferenciji o međunarodnoj zaštiti izbjeglica i bezdržavljanstvu, koja je održana 22. i 23. svibnja 2019. u Primoštenu, u organizaciji UNHCR-a i Hrvatskog Crvenog križa.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, pravosudnih tijela, ureda Vlade RH te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinih organizacija. Na skupu su predstavljena postignuća i izazovi u osiguranju međunarodne zaštite izbjeglica tijekom 2018. godine te planovi za sljedeće razdoblje na području zaštite tražitelja i osoba pod međunarodnom zaštitom, kao i osoba bez državljanstva. Teme o kojima se raspravljalo u panelima uključivale su: postupak međunarodne zaštite; uvjete prihvata tražitelja međunarodne zaštite; zaštitu djece bez pratnje; bezdržavljanstvo; program preseljenja; integraciju migranata i drugo.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu, u panelu o zaštiti prava djece bez pratnje, predstavila je rad Ureda pravobraniteljice vezano za djecu migrante u 2018. godini te najučestalije probleme s kojima su se susretala djeca migranti i djeca bez pratnje.