Izbornik

UNICEF-ova Mliječna staza – za mentalno zdravlje djece i mladih

UNICEF-ova Mliječna staza – za mentalno zdravlje djece i mladih

U petak, 9. rujna započela je šesta UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza. Ovogodišnja utrka odvija se u sklopu kampanje koju je UNICEF pokrenuo za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani edukativni program za učitelje i nastavnike PoMoZi Da koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje. Sredstva prikupljena za vrijeme trajanja utrke UNICEF će uložiti u osposobljavanje i unaprjeđenje vještina više od 400 odgojno-obrazovnih djelatnika diljem Hrvatske, što će se pozitivno direktno odraziti na više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Više od 6000 sudionika, među kojima 900 djece i 300 učitelja i nastavnika, sudjeluje u utrci koja je i ove godine nacionalna i inkluzivna te će se od 9. do 18. rujna, uz mobilnu aplikaciju i na događanjima uživo, odvijati na tisućama staza diljem Hrvatske.

Na simboličnom obilježavanju starta utrke u parku Maksimir zajednički poziv na uključenje u utrku s ciljem podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uputili su, uz Reginu M. Castillo, predstojnicu Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, i Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, prim. Vera Katalinić Janković, dr. med., posebna savjetnica ministra zdravstva, Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Željka Josić, dr. med, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dr. sc. Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, doc. dr. sc Tomislav Benjak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tom prilikom predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo istaknula je kako istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj više od 44.000 adolescenata u dobi 10 do 19 godina ima problema s mentalnim zdravljem. Mnoga djeca i mladi bore se s problemima mentalnog zdravlja u tišini, obeshrabreni nerazumijevanjem. UNICEF svojom kampanjom želi senzibilizirati društvo o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih, potaknuti i normalizirati razgovor o mentalnom zdravlju te pomoći ukloniti stigmu i diskriminaciju s kojom se još uvijek suočava jako puno djece i mladih suočenih s problemima mentalnog zdravlja, poručila je R. Castillo.

Utrka Mliječna staza traje od 9. do 18. rujna, održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva zdravstva, a prijave su moguće do zadnjeg dana na https://www.mlijecnastaza.hr/. Prijaviti se mogu djeca i mladi, obitelji, pojedinci, udruge, tvrtke – i svojim kotizacijama podržati program podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama.

Kampanju podržavaju brojni mladi suradnici UNICEF-a, među kojima i neki bivši članovi mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, zatim brojne osobe iz javnog života, sportaši, umjetnici, visoki dužnosnici i drugi. Njihove videoporuke, među kojima je i poruka pravobraniteljice za djecu, možete pogledati ovdje.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević tom je prilikom pozvala na što masovnije sudjelovanje u utrci jer će to pridonijeti da naraste broj dragocjenih pomagača u zaštiti mentalne dobrobiti djece, te je poručila:

Djeca se tijekom odrastanja često susreću s teškoćama poput osjećaja napetosti, tjeskobe, nesigurnosti, straha, zbog čega se ponekad teško nose sa zahtjevima škole i stresnim događajima i to im otežava svakodnevno funkcioniranje. Ohrabrimo ih da zatraže pomoć u takvim situacijama i osnažimo škole i nastavnike da im budu podrška u tome. Omogućimo da škola djeci bude pouzdani oslonac u zaštiti mentalnoga zdravlja! Zato je važno da se, i kroz edukaciju nastavnika za pružanje psihološke prve pomoći, pojačaju resursi školskog sustava za to.

Izjava pravobraniteljice dostupna je na https://www.youtube.com/watch?v=27jOxZne-Ns