Izbornik

UNICEF-ove smjernice: Zaštita djece s teškoćama u razvoju u uvjetima pandemije

UNICEF-ove smjernice: Zaštita djece s teškoćama u razvoju u uvjetima pandemije

Upozoravajući na to da su u uvjetima pandemije virusa COVID-19 povećani rizici za osobe u socijalno nepovoljnom položaju – one koje žive u siromaštvu ili su marginalizirane zbog različitih razloga – UNICEF ističe važnost prepoznavanja posebnih izazova i potreba u zaštiti djece s teškoćama u razvoju i odraslih s invaliditetom.

Primjerice, djeca s teškoćama u razvoju i odrasli s invaliditetom mogu već patiti od nekih bolesti koje povećavaju rizik od ozbiljnih komplikacija izazvanih virusom COVID-19. Također, oni se suočavaju i s većim preprekama u ostvarivanju pristupa mjerama prevencije i intervencije, a jedna od njih je i otežan pristup informacijama. Osobe s oštećenjima sluha, vida, intelektualnim ili fizičkim invaliditetom možda neće dobiti ključne informacije o prevenciji i pomoći.  Za djecu s teškoćama u razvoju postoji i rizik od isključenosti iz obrazovanja ako programi za učenje na daljinu nisu pristupačni ili ako u obitelji ne posjeduju odgovarajuće asistivne uređaje koji im omogućavaju sudjelovanje u učenju.

UNICEF je pripremio niz smjernica i odgovora na ove i druge izazove kako bi se omogućila odgovarajuća zaštita prava i dobrobiti djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Odgovore možete pročitati ovdje.

Na UNICEF-ovoj stranici možete naći niz drugih korisnih uputa i preporuka – za svu djecu, roditelje, učitelje, poslodavce, zdravstveno osoblje i druge – o tome kako se, u odnosu na djecu i mlade i zaštitu njihove dobrobiti, nositi s aktualnom situacijom pandemije i izvanrednim mjerama koje ona donosi.