Izbornik

Utjecaj dezinformacija na demokraciju i digitalno okružje

Utjecaj dezinformacija na demokraciju i digitalno okružje

U Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu, 19. svibnja 2022., održana je međunarodna stručna konferencija ”Utjecaj dezinformacija na zdravlje demokracije i digitalno okruženje”, koju je organizirao Gong. Konferencija je održana u okviru Gongovog projekta “Pro-fact – razotkrivanje dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj”. Na skupu, koji je moderirala novinarka Ivana Dragičević, istaknuto je da su medijski eko sustav ugrozile dezinformacije preko društvenih mreža, zatim rastući politički i ekonomski pritisak na medije, ali i naglasak na brzini objave.

Na skupu je zaključeno kako se dezinformacije ne mogu suzbiti isključivo regulacijom i zakonima, već je nužno osnaživati medije i novinare, ulagati u kvalitetno i nezavisno novinarstvo, demokratsku političku kulturu te medijsku i digitalnu pismenost građana. Tijekom panela pod naslovom ”Reguliranje velikih tehnoloških platformi kao cjepivo protiv dezinformacija” europski eksperti za medije poručili su kako, unatoč opasnosti koju predstavljaju dezinformacije, digitalne platforme ne čine dovoljno na njihovom suzbijanju, što je dovelo do zahtjeva za regulaciju velikih internetskih platformi.

Profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i istraživačica ”Pro-facta” Marijana Grbeša naglasila je ulogu mainstream medija kada je riječ o širenju i pojačavanju utjecaja te dosega dezinformacija s društvenih mreža. Mediji su istodobno i žrtve i sudionici toga procesa, rekla je, dodavši da je nužno osnaživati nezavisnost i slobodu medija, kao i profesionalnost u njihovu djelovanju. Posebno je istaknula kako je potrebno razvijati medijsku pismenost, ističući kako djeca danas ni ne poznaju vijest kao format, te da mladi više ne vide razliku između informacije koju prenosi medij ili bilo koji YouTuber ili influencer.

O uspješnosti europskih praksi i metoda suprotstavljanja dezinformacijama i načinima kako regulirati digitalne platforme kao mjesta ekspanzije dezinformacija govorili su Lauri Tierala, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), Dorota Głowacka, odvjetnica Panoptykon fundacije i Jan Penfrat, politički analitičar Europske mreže za digitalna prava (EDRi). Penfrat je istaknuo kako je moć platformi u rukama milijardera, te da nikada ranije nije postojala mogućnost da svatko na svijetu 24 sata dnevno slobodno dijeli svoj sadržaj na internetu, a upravo to se događa na platformama, te one danas usmjeravaju političku raspravu.

Na drugom panelu, naslovljenom ”Kako osnaživanjem medijskog ekosustava unaprijediti demokraciju”, istaknuto je kako je zdravlje demokracije izravno vezano za zdravlje medija. Jedna od panelista, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, naglasila je potrebu osnaživanja položaja novinara i njihove egzistencijalne sigurnosti, ističu da bez toga nema neovisnog i profesionalnog novinarstva.

Konferenciju je, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, pratila savjetnica Maja Flego. (Izvor: Hina, foto: T. Pavlek)