Izbornik

VAFI 2018. – animirani film kao djetetovo pravo na izražavanje

VAFI 2018. – animirani film kao djetetovo pravo na izražavanje

U Varaždinu je od 31. svibnja do 3. lipnja 2018. održan  deveti po redu VAFI – internacionalni festival animiranih filmova djece i mladih, koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina. U sklopu festivala natjecali su se mladi autori animiranih filmova u tri dobne kategorije MINI, MIDI i MAXI, od predškolaca i mlađih školaraca do tinejdžera i studenata. Filmove je ocjenjivao stručni žiri u kojem su bili stručnjaci i autori iz područja animiranog filma Andrea Martignoni iz Italije, Igor Prassel iz Slovenije i Ana Hušman iz Hrvatske. VAFI festival već godinama potiče i zagovaranje prava djeteta putem dječjeg filmskog stvaralaštva te kao posebnu nagradu dodjeljuje Plavi VAFI filmu koji promiče dječja prava. U tom djelu ostvaruje višegodišnju suradnju s Uredom pravobraniteljice za djecu i UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku te su o toj nagradi odlučivale Gorana Banda iz UNICEF-a i Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice.

U VAFI konkurenciji natjecalo se ukupno 111 filmova, od kojih najviše u MIDI kategoriji u kojoj su autori u dobi od 11 do 14 godina. Filmovi su prezentirali bogatstvo tehnika animacije, ali i raznovrsne pristupe i načine rada s djecom u procesu stvaranja animiranoga filma. Nekima je u središtu bila priča, nekima likovnost i boje, a nekima dječja igra i istraživanje nepreglednih mogućnosti animacije. Najviše radova bilo je iz Hrvatske, veliki broj dječjih ostvarenja stigao je iz Kine, Belgije, Italije, Rusije, Portugala i drugih zemalja.

Tijekom festivala za djecu u Varaždinu ponuđene su radionice animiranoga filma, izložbe stripova i lutaka, projekcije filmova  profesionalnih autora za djecu i mlade, koncerti i druga događanja. Zemlja partner VAFI-ja ove je godine bila Italija te su prikazani programi najuspješnijih talijanskih animatora.

U sklopu festivala 1. lipnja 2018. održana je panel rasprava o zaštiti prava djece u medijima pod naslovom “Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnoga”, koju je vodila urednica portala za mlade Teen385.com Maja Zuber. Panelisti su bili Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu, Gorana Banda iz UNICEF-a Hrvatske, Boško Picula, novinar, sveučilišni nastavnik i autor filmske emisije za djecu i mlade “Kokice” na HRT-u i Darijo Čerepinko, pročelnik odjela Odnosi s javnostima pri Sveučilištu Sjever. Teme razgovora bile su zaštita privatnosti djece u medijima, zakonski i etički okviri koji reguliraju novinarsku profesiju, sadržaji u medijima koji mogu biti štetni za djecu, a u manjoj mjeri i mogućnosti pozitivnoga djelovanja medija na djecu. Pritom su analizirani i pojedini medijski prilozi te su se u raspravu uključili i publika i predstavnici medija. Zaključeno je da je riječ o području koje će i ubuduće predstavljati sve veći izazov u zaštiti i promicanju prava djece, pogotovo s obzirom na okretanje mlade publike novim platformama na kojima mogu birati raznovrsne audiovizualne sadržaje, često bez odgovarajuće zaštite s obzirom na njihovu osjetljivu dob.

Festival je završio dodjelom nagrada najboljim filmovima u tri dobne kategorije. Najboljim filmom u VAFI MINI kategoriji proglašen je ruski film “U kraljevstvu” – o hrabrome princu koji traga za izgubljenom srećom, u MIDI kategoriji kineski film “Rez” – o zabranama koje odrasli neuspješno postavljaju djeci, a u MAXI kategoriji portugalski film “Život… Tamo” – o potrazi adolescenata za vlastitim identitetom i smislom života. Nagradu Plavi VAFI dobio je indijski film “Ja sam TI” koji pruža dirljivi uvid u svijest tinejdžera tijekom burnih godina odrastanja. U svim kategorijama dodijeljene su i druge nagrade o čemu više pročitajte ovdje.

Svake godine VAFI nastoji biti drukčiji i na neki način izaći iz okvira. Ove godine novost je bila to što je prvi dio festivala, koji predstavlja najbolje svjetske animirane filmove za djecu i mlade profesionalnih autora, preseljen u Rijeku te se festival ove godine zvao VAFI@RAFI. Na taj su način i djeca u Rijeci dobila mogućnost gledati i ocjenjivati filmove odraslih, ali i ostvariti svoje prve filmske korake u prigodnim filmskim radionicama.

I sljedeći VAFI uvodi velike novosti, a bit će to nova sekcija festivala u kojoj će se nagrađivati dječje animacije u mobilnim aplikacijama. Objavio je to direktor VAFI festivala Hrvoje Selec, najavljujući da će zemlja partner na 10. VAFI-ju 2019. biti Kanada.