Izbornik

VAFI promiče dječje stvaralaštvo i prava djeteta

VAFI promiče dječje stvaralaštvo i prava djeteta

vafi_3Varaždin je od 12. do 15. travnja 2012. bio svjetsko središte animiranih filmova čiji su autori djeca i mladi u dobi od pet do 18 godina. Treću godinu zaredom Filmsko-kreativni studio VANIMA uspješno organizira međunarodni festival VAFI, u suradnji s uglednim stručnjacima iz područja filmske animacije. Od ove godine, prepoznavši važnost  medija u životu djeteta, VAFI je uveo i posebnu nagradu Plavi VAFI, za film kojim se promoviraju dječja prava, u čijem su odabiru sudjelovali UNICEF-ov ured za Hrvatsku i Ured pravobraniteljice za djecu.

 

Na Treći internacionalni festival animiranog filma djece i mladih VAFI prijavljeno je ukupno 183 filma iz 25 zemalja, među kojima je bilo 58 filmova iz Hrvatske, a više od dvije trećine činili su filmovi iz inozemstva. Za prikazivanje na festivalu odabrano je 86 filmova, koji su se natjecali u kategorijama MINI  – za autore u dobi do 10 godina, MIDI – za one od 10 do 14 i MAXI za autore od 15 do 18 godina.

Suorganizatori festivala su Međunarodno udruženje za animirani film ASIFA, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin. Zemlja partner ove je godine bio Japan te su u popratnom programu prikazani mnogi izvrsni japanski animirani filmovi te organizirane izložbe i predavanja o povijesti i kulturi Japana. Brojni sadržaji i aktivnosti započeli su već 7. travnja, za što su se pobrinuli programska direktorica festivala Sandra Malenica i izvršni direktor Hrvoje Selec. Održane su i radionice za djecu, među kojima i radionice animacije. Na jednoj od njih djeca Varaždina su, uz vodstvo japanske animatorice Maye Yonesho, snimila animirani film o svome gradu – duhovitu i toplu razglednicu i pozivnicu u Varaždin, koja je oduševila festivalsku publiku.

U jednom od popratnih događaja važnu ulogu imali su članovi varaždinskih Dječjih foruma koje vodi Društvo Naša djeca Varaždin i čiji predstavnici čine Dječje gradsko vijeće Grada Varaždina. Za njih je u Gradskoj vijećnici 13. travnja organiziran susret s Goranom Dojčinović iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku, koja je održala radionicu o  Konvenciji o pravima djeteta te sa savjetnicom pravobraniteljiceza djecu Majom Flego, koja je govorila o medijskim pravima djece kroz prezentaciju “Film, djeca i dječja prava”.

Festival je završio 15. travnja proglašenjem dobitnika nagrada. Najbolje filmove na VAFI-ju odabrao je žiri kojem je na čelu bila istaknuta japanska redateljica i producentica animiranih filmova Sayoko Kinoshita, a članovi su bili predsjednik beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomir Rajčević i umjetnički direktor Zagreb filma Simon Bogojević Narath. U kategoriji najmlađih autora, prvu nagradu dobio je film “Mala gusjenica” koji su izradili petogodišnjaci iz Brescie u Italiji. U kategoriji MIDI najboljim je proglašen film “Naša zemlja”, rad djece u dobi 11-13 godina iz portugalskog Cape Verdea, a u MAXI kategoriji film  “Živi zid: POV” petero mladih autora iz Bristola u Velikoj Britaniji. Osim prve nagrade, u svim kategorijama dodijeljene su po tri ravnopravne druge nagrade te po jedna posebna pohvala uspjelim filmovima.

O dodjeli Plavog VAFI-ja odluku su donijele Gorana Dojčinović iz UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. Tu je nagradu dobio film “Dome, slatki dome” iz Senaga u Italiji, grupe djece u dobi od 6-11godina. Dodijeljene su i četiri ravnopravne druge nagrade te posebno priznanje.

Više o festivalu pročitajte na VAFI-jevoj stranici www.vafi.hr.