Izbornik

Varšava: Konferencija o suzbijanju nasilja nad djecom u obitelji

Varšava: Konferencija o suzbijanju nasilja nad djecom u obitelji

Ne_udaramU Varšavi je 3. i 4. ožujka 2011. održana konferencija o suzbijanju nasilja nad djecom u obitelji, pod nazivom “Volim. Ne tučem. Cijela Europa protiv zlostavljanja djece”, u organizaciji Nacionalne zaklade KCK – Krajowe Centrum Kompetencji i njezinog predsjednika Konrada Wojterkowskog. Izlaganje na konferenciji održala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Cilj konferencije bio je uključiti europske institucije u kampanju protiv nasilja nad djecom u obitelji, koja se u Poljskoj provodi već dvije godine, a u njoj sudjeluju mnoge vladine i nevladine organizacije. Budući da je Poljska sljedeći predsjedatelj vijeća EU, to se smatra prilikom da ona potakne sve europske zemlje na borbu protiv obiteljskog nasilja nad djecom. Namjera je ostvariti partnerski odnos s organizacijama, institucijama i tijelima europskih zemalja, u budućnosti ovu kampanju proširiti i izvan europskih granica te ju pretvoriti u globalnu kampanju, u kojoj će zaštitu djece od obiteljskog nasilja zagovarati i promovirati javne osobe. Većina ministarstava, udruge odvjetnika, lokalna zajednica, umjetnici i znanstvenici, sudjeluju u poljskoj kampanji i izražavaju spremnost izgradnje europske, a potom i globalne strategije borbe protiv obiteljskog nasilja i svakog nasilja nad djecom.

Kampanju “Volim. Ne tučem” (Kocham. Nie bije) obilježava kreativan i stvaralački pristup koji uključuje umjetničke uratke kao i javne apele u kojima sudjeluju sportaši, pjevači, glumci, voditelji, te apele i poruke protiv obiteljskog nasilja putem jumbo plakata po cijeloj zemlji i čestih tv i drugih medijskih apela . Dio kampanje usmjeren je mobilizaciji i motiviranju na doniranje dijela poreza organizacijama koje pomažu djeci. U tome je primjerice, sudjelovao i Adrzey Wayda s pozivom građanima: “Možeš biti oskarovac i možeš donirati 1% poreza”. Više na http://www.kck.pl/

Na konferenciji su sudjelovali stručnjaci iz različitih sustava poput policije, pravosuđa, udruga, pravobraniteljstava, ministarstava i SOS telefonskih linija za djecu. Izlaganja i rasprave bili su organizirani u pet panela: 1. Kampanja “Volim. Ne tučem” – model i primjeri iz Poljske; 2. Međuinstitucionalna suradnja u borbi protiv obiteljskog nasilja; 3. Važnost nevladinih organizacije u promjeni društvene svijesti; 4. Zakonodavstvo protiv obiteljskog nasilja i 5. Strategija za akciju – dobra praksa i vizija budućnosti.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu RH Maja Gabelica Šupljika, u sekciji pod nazivom Međuinstitucionalna suradnja u borbi protiv obiteljskog nasilja, održala je izlaganje “Izgradnja mreže za borbu protiv obiteljskog nasilja – pravobranitelj za djecu kao katalizator”. Slušatelji su poseban interes pokazali za suradnju pravobraniteljice s izvršnom vlasti, za aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu usmjerene djeci čiji su roditelji u zatvoru te za podatke i indikatore o stanju prava djece u Hrvatskoj, kao i za općenitu zaštićenost djece u Hrvatskoj od obiteljskoga nasilja.