Izbornik

Velikogorički EU projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje”

Velikogorički EU projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje”

Velika Gorica EUprojektU Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici 16. lipnja 2016. održana je završna konferencija EU projekta “Svako dijete ima pravo na obrazovanje”, zahvaljujući kojem je 66 učenika iz Velike Gorice ostvarilo svoje pravo na inkluzivno obrazovanje uz pomoćnika u nastavi. Nositelj projekta je Grad Velika Gorica, u partnerstvu s ukupno osam škola, a financiranje je osigurano iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020.

O radu na projektu izvijestila je voditeljica projektnoga tima dr. sc. Arijana Mataga Tintor, istaknuvši da je u sklopu projekta zaposlen ukupno 61 pomoćnik u nastavi te uputivši riječi zahvale svima koji su marljivim radom i upornošću pridonijeli njegovu ostvarivanju. Zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec na opće je zadovoljstvo najavio da se projekt nastavlja i u 2017. godini.
Ciljevi projekta bili su: 1) osigurati stručnu podršku djeci s teškoćama u razvoju kroz inkluzivni odgoj i obrazovanje; 2) zaposliti pomoćnike u nastavi i jačati njihove stručne kompetencije; 3) jačati svijest u zajednici o potrebi i važnosti izjednačavanja mogućnosti obrazovanja za svu djecu.
O kvalitetnom ostvarenju ciljeva svjedoče brojke i niz izvještaja, ali na konferenciji je najdojmljivije o tome svjedočio kratki film “Svako dijete ima pravo na obrazovanje”. U filmu sudjeluju djeca koja sama govore o tome što im znači podrška pomoćnika u nastavi, kao i pomoćnici koji otkrivaju kako je to iskustvo obogatilo i njih same. Nakon premijere protagonisti filma pojavili su se i na pozornici, a publika ih je pozdravila dugim pljeskom.
U svečanom programu konferencije, koji je vodio učenik OŠ J. Habdelića u Velikoj Gorici Marijan Tomić, publici se obratila i članica Dječjeg gradskog vijeća, učenica OŠ E. Kumičića Estera Sabljić te iznijela vlastiti doživljaj promjena i poboljšanja koje je u obrazovanje u njezinoj školi unio ovaj EU projekt.
Projekt “Svako dijete ima pravo na obrazovanje” promijenio je i odgojno-obrazovno ozračje u školama u kojima se provodi te pomogao da se u njima bolje upoznaju i ostvaruju načela inkluzije.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu završnu konferenciju projekta pratila je savjetnica Maja Flego.